Efectul sancţiunilor occidentale: Industria rusă de apărare a sistat producţia de tancuri T-14 Armata şi T-90

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri rusești de tip T-14 Armata
Tancuri rusești de tip T-14 Armata

Rusia nu poate continua să producă arme pe cont propriu, în special tancuri, deoarece sancţiunile occidentale au lovit în plin industria rusă de apărare. Această informaţie a fost comunicată de blog-ul militar ucrainean Militarny cu referire la Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

Singurul producător de tancuri din Rusia, compania Uralvagonzavod, se confruntă cu numeroase probleme de natură financiară, care vin ca urmare a sancţiunilor economice pe care care statele occidentale le-au impus economiei ruse. 

După cum susţine spionajul militar ucrainean - Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării - uzina rusă constructoare de tancuri Uralvagonzavod se confruntă cu numeroase probleme financiare.

Mai precis, vorbim de o creștere a dobânzilor la împrumuturi, lipsa fondurilor pentru deservirea creditelor în valută, creșterea prețurilor materialelor și componentelor (inclusiv oțel).

Toate aceste probleme financiare, dar și de altă natură, au complicat semnificativ procesul de producţie a majorității tipurilor de echipamente militare care ieşeau pe poarta uzinei Uralvagonzavod.

Agenția Centrală ucraineană de Informații Militare notează că, în ciuda faptului că Rusia se laudă că poate „înlocui importurile” din statele occidentale cu produse/materiale fabricate pe plan intern, industria rusă de apărare nu poate continua să producă arme la standarde tehnologice înalte fără componentele necesare pe care le importa până recent din Occident.

În lună martie au apărut primele informaţii ca singurul producător de tancuri din Rusia, compania Uralvagonzavod, și-a oprit activitatea din cauza lipsei de componente.

La momentul respectiv, Statului Major al Forțelor Armate al Ucrainei preciza, cu referire la informaţii obţinute de spionajul militar ucraineana, ca ,,din cauza lipsei de componente, activitatea întreprinderilor Corporației Uralvagonzavod și a uzinei de tractoare Chelyabinsky a fost suspendată. Companiile menţionate sunt specializate în fabricarea și repararea tancurilor, precum și a altor vehicule blindate pentru nevoile forțelor armate ale Federației Ruse''.

Potrivit noilor informaţii, chiar dacă Rusia susţine contrariul, producția de echipamente militare noi, inclusiv cea a tancurilor T-90 și T-14 Armata, este, de asemenea, oprită.

De la începutul noii agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, companiile rusești de apărare au fost aspru sancționate de SUA, Marea Britanie și UE.

Sancţiunile economice impuse de statele occidentale, care afectează direct industria rusă de apărare, se aplică strict exporturilor privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și bunurile și tehnologiile care pot contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei.

Analiştii militarii ucraineni ai publicaţiei Militarny amintesc că, în ciuda impunerii de sancțiuni economice Rusiei în 2014, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea, companiile europene au continuat să furnizeze mărfurile/materiale care unele companii rusești.

Industria rusă de apărare a susținut, în repetate randuri, că a făcut tot ce era necesar pentru a înlocui componentele străine cu unele rusești sau cu cele fabricate „în țări prietene”.

Potrivit site-ului ucrainean de investigaţii Disclose, companiile franceze Thales și Safran au furnizat Rusiei produse şi echipamente, care au fost folosite pentru modernizarea a peste o mie de tancuri.

Publicaţia poloneză Defense24 susţine că multe camere cu termoviziune Catherine FC ale companiei franceze Thales au fost folosite în Donbass în 2014. Acum, 8 ani mai târziu, rușii au din nou echipament francez.

Există chiar acuzații că unele tancuri rusești T-72, T-90, care sunt acum folosite de trupele ruse în Ucraina, dispun de camere cu termoviziune de ultimă generație. Pe tancurile T-72, T-90 modernizat și noul T-80BVM sunt instalate camere Matis STD fabricate de compania Safran.

Sancțiunile recente înlătură posibilitatea de eludare a restricțiilor anterioare. Deci, nu se știe dacă Rusia va putea să-și repare și să-și modernizeze în continuare tancurile.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel