Ecouri puternice după ce Australia a rupt contractul cu Franța. Rusia cere monitorizarea atentă a construcției de submarine nucleare americane

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Submarinul HMAS Onslow, din clasa Oberon, la Sydney. Sursă foto: Australian National Maritime Museum
Submarinul HMAS Onslow, din clasa Oberon, la Sydney. Sursă foto: Australian National Maritime Museum

Australia a rupt „contractul secolului” cu partea franceză în ceea ce privește construcția a 12 submarine, un program gigant care se ridica la aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Decizia Australiei a venit după ce în prealabil constructorul francez Naval Group a mărit costul programului, acesta aproape dublându-se, iar procentul de implicare în program al industriei din Australia a fost redus substanțial. Australia a rupt contractul și a decis să se îndrepte spre submarine nucleare americane, intrând astfel, după înzestrare, într-un club select al statelor care dețin submarine nucleare.

De partea cealaltă, decizia a provocat furie la Paris unde Franța a acuzat că a fost „înjunghiată pe la spate” iar președintele Joe Biden a apelat la tacticile predecesorului său Donald Trump

Australia va deține submarine nucleare fabricate în baza tehnologiei americane, ca parte a noii alianțe pentru securizarea Indo-Pacificului - AUKUS. 

AUKUS este o nouă alianță formată din Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

Însă pe lângă scandalul diplomatic care s-a născut între Franța și SUA ca urmare a deciziei Australiei de a rupe „contractul secolului” cu Naval Group, Rusia și mai ales China - ultima vizată direct de noua alianță din Indo-Pacific - și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modificarea statu quo-ului în regiune. 

 

Rusia cere monitorizarea atentă a construcției submarinelor nucleare australiene cu tehnologie americană

 

Mikhail Ulianov, reprezentantul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organizație internațională cu sediul la Viena, a declarat, citat de agenția de presă Tass, că AIEA trebuie să monitorizeze atent construcția de submarine nucleare pe care Australia o va demara. Declarația a fost făcută de către oficialul rus care comenta noua alianță din Indo-Pacific.

„Voi împărtăși în cadrul AIEA opinia mea. Construcția acestor submarine trebuie supravegheată îndeaproape de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică”, care a precizat că vor trebui respectat la virgulă atât „Tratatul de neproliferare cât și acordurile AIEA”. Moscova a cerut transparență în ceea ce privește construcția viitoarelor submarine nucleare ale Australiei.

Amintim că în 2016 Australia a desemnat constructorul francez Naval Group pentru a construit o nouă flotă de submarine, contract estimat la 40 de miliarde de dolari. Australia urmărește înlocuirea submarineor sale din clasa Collins. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel