SUA trimit al doilea Patriot în Ucraina. România va tranșa și ea chestiunea „Patriot pentru Ucraina” și va anunța decizia pe 20 iunie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot al Aramatei României / Foto:DefenseRomania
Patriot al Aramatei României / Foto:DefenseRomania

Președintele american Joe Biden a decis să trimită cel de-al doilea sistem de rachete antiaeriene american Patriot în Ucraina, după o serie de întâlniri și discuții.

The New York Times a fost prima publicație care a anunțat decizia americanilor, citând oficiali de rang înalt de la Casa Albă și Pentagon.

„Decizia lui Biden a fost luată săptămâna trecută, după o serie de întâlniri la nivel înalt și dezbateri interne despre cum să răspundă nevoii urgente a Ucrainei de a consolida apărarea antiaeriană fără a pune în pericol pregătirea SUA pentru luptă”, se arată în comunicat.

Potrivit NYT, al doilea sistem Patriot va sosi din Polonia, unde a protejat rotația trupelor americane care se întorceau în Statele Unite.

Oficialii americani spun că sistemul ar putea fi desfășurat în Ucraina în următoarele zile, în funcție de necesitatea întreținerii sau modificărilor.

Publicația notează, de asemenea, că administrația Biden speră că desfășurarea unui alt sistem american Patriot va determina aliații să întreprindă acțiuni similare.

 

Germania și aliații livrează 100 de rachete Patriot. Berlinul trimite și un al treile sistem Patriot

 

Șeful Ministerului German al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că țara sa, împreună cu aliații săi, vor preda Ucrainei 100 de rachete suplimentare pentru sistemele de apărare aeriană Patriot. „32 dintre aceste interceptoare au fost deja livrate în ultimele două zile, iar restul de 68 vor fi livrate în săptămânile următoare”, a arătat oficialul.

Potrivit acestuia, rachetele vor fi predate ca parte a inițiativei Germaniei de întărire a apărării aeriene ucrainene, căreia i s-au alăturat Danemarca, Țările de Jos și Norvegia.

Anterior, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va preda în curând Ucrainei al treilea sistem de apărare aeriană Patriot, IRIS-T, Gepard, rachete și muniție.

Dacă adăugăm și sistemele anunțate zilele acestea de americani și germani, Ucraina va putea conta pe 5-6 Patriot.

Alături de cele trei sisteme donate de Germania, Armata Ucrainei va avea operaționale și două sisteme Patriot din Statele Unite, precum și elemente dintr-un sistem Patriot furnizat de Olanda.

 

Patriot din România. Analiza transferului unui sistem PATRIOT către Ucraina, la CSAT din 20 iunie

 

2. Sistem Pat... (patriot-romania-tragere-sistem_40314400.jpg)

Sistem Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Photo source: MApN (MoD)

Potrivit estimărilor oficialilor de la Kiev, Armata ucraineană ar avea nevoie de aproximativ 7 sisteme Patriot pentru a putea respinge atacurile cu rachete balistice ale Rusiei.

România ar putea fi a patra țară care va forniza Ucrainei un sistem Patriot.

Amintim că, la începutul lunii mai, aflat într-o vizită la Casa Albă, președintele Iohannis a anunțat că România este gata să discute furnizarea unui sistem de apărare aeriană Patriot, dar ”este inacceptabil că România să rămână fără apărare antiaeriană".

Pe 11 iunie, Administraţia Prezidenţială.a informat că Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe 20 iunie, la Palatul Cotroceni, pe agendă fiind inclusă analiza transferului unui sistem PATRIOT către Ucraina.

Pe agenda transmisă sunt prezentate următoarele teme ale şedinţei CSAT:

- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;

- Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025;

- Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;

- Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei;

- Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L.

CITEȘTE ȘI: De câte Patriot e nevoie pentru a închide cerul? Ambasadorul Ucrainei în România salută intenția livrării unui sistem: Rezistența noastră întărește securitatea voastră

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel