Drumurile României și Poloniei privind submarinele s-ar putea „despărți”. Polonezii ridică ștacheta și vorbesc în premieră de submarine nucleare

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul francez Suffren, clasa Barracuda. Sursă foto: AGASM - Association Generale des Amicales de Sous-Mariniers
Submarinul francez Suffren, clasa Barracuda. Sursă foto: AGASM - Association Generale des Amicales de Sous-Mariniers

Polonia și România sunt principalii piloni ai Flancului Estic. Agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a accelerat programele de înzestrare ale celor două state, existând similitudini în ceea ce privește programele aflate în derulare sau cele care urmează să fie inițiate.

Un astfel de program e și cel privind achiziția de submarine. 

Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave vânătoare de mină second hand dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. 

În ceea ce privește submarinele, programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

De partea cealaltă Polonia  va lansa și ea anul acesta programul militar Orka pentru achiziționarea de submarine de nouă generație.

Programul Orka este unul dintre cele mai mari proiecte navale din Polonia. Ministerul polonez la Apărării intenționează de mult timp să achiziționeze submarine diesel-electrice de generația a treia, capabile să opereze în afara Mării Baltice și să lanseze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

 

Polonia și România au ambele opțiunea franceză Scorpene, dar polonezii ridică ștacheta și vorbesc în premieră de submarine nucleare

 

2. Un submari... (scrorpene-india_78162000.png)

Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene

În 2012 Polonia a mai încercat demararea înzestrării cu submarine, primind oferte din partea a trei grupuri. E vorba de Naval Group cu Scorpene - soluția aleasă și de România -, A26 dezvoltat de suedezii de la Saab Kockums și Type 212A și 214A ale holdingului german Thyssen Krupp Marine Systems.

E de așteptat ca aceleași oferte să fie reluate și anul acesta.

Însă Polonia nu exclude chiar și varianta de submarine nucleare, ceea ce ar promova-o direct într-un club cu adevărat select din care mai fac parte state precum SUA, Marea Britanie, Franța, India, China sau Rusia. Acestora li se va adăuga și Australia după ce Canberra alesese inițial submarine nucleare Barracuda, dar ca urmare a exploziei prețului și a noii alianțe AUKUS s-a reorientat spre submarine nucleare americane, declanșând la vremea respectivă un conflict diplomatic de proporții între Franța și SUA.

Oficialul polonez locotenent-colonel Krzysztof Platek, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Armament, a vorbit în premieră de posibilitatea ca Polonia să achiziționeze submarine nucleare în detrimentul celor convenționale.

„Soluții precum submarinele cu propulsie nucleară nu pot fi niciodată excluse deoarece o asemenea tehnologie ne oferă o capacitate oceanică deplină. O asemenea soluție rămâne o întrebare deschisă iar răspunsul va avea legătură cu posibilitățile financiare și cerințele pe care le va avea Marina Poloniei”, a precizat oficialul polonez, citat de PortalMorski.pl.

Atât România cât și Polonia dețin un singur submarin din perioada sovietică. Dacă Delfinul românesc se află la cheu încă din 1996, submarinul polonez ORP Orzel este în serviciu, dar are capacități limitate.

CITEȘTE ȘI: De ce România păstrează încă Delfinul deși submarinul nu va mai intra niciodată în submersiune. Motivul principal nu e antrenamentul

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel