Dronele turcești au distrus sisteme Panțîr în Idlib, afirmă președintele Recep Tayyip Erdogan

Eduard Pascu |
Data publicării:

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Forțele armate turcești au distrus în Idlib opt sisteme antiaeriene de tip ”Panțîr”, dezvoltate în URSS și Rusia, transmite paginaderusia.

„Acum există Panțîr în Idlib. Am distrus opt Panțîr în Idlib cu ajutorul dronelor noastre. Costul lor este foarte mare, acestea sunt sisteme importante de apărare aeriană”, a declarat Erdogan reporterilor turci, după vizita efectuată la Bruxelles, relatează ziarul Sabah.

Între timp, ambasadorul SUA în Turcia, David Satterfield, a acuzat Rusia că se află în spatele operațiunii militare din provincia siriană Idlib. Aceste acțiuni au dus la un dezastru umanitar fără precedent și un exod în masă al refugiaților, susține diplomatul.

„A fost o decizie planificată cu atenție de către Rusia de a lansa o campanie în Idlib – în ultima zonă de dezescaladare rămasă”, a declarat Satterfield, citat de Interfax. Diplomatul a explicat agravarea situației din regiune prin „agresiune rusă”, pentru că „regimul sirian nu a putut conduce această campanie de unul singur”.

„Desfășurarea ei (campaniei – n.r.) a fost posibilă datorită activității constante a Rusiei în aer și la sol, dar mai ales datorită sprijinului aerian”, a spus ambasadorul. Potrivit acestuia, Moscova, după ce a provocat un exod în masă al refugiaților din Idlib până la granițele Turciei, a încercat să forțeze Ankara să ia decizii benefice Moscovei. El a adăugat că, în ultimii doi ani, toate acordurile de încetare a focului cu garanții rusești nu au dus la rezultatul dorit, ci au fost doar momente de răgaz ca Rusia să reia campania.


S-400 trebuie să se întoarcă acasă

 

Tot ieri, autoritățile SUA au declarat că dacă Ankara vrea sistemele Patriot pentru a-și apara trupele din Siria, ar trebui să renunțe la complexele antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia.

„Poziția șefului Pentagonului a fost complet clară din prima zi în care a preluat această funcție: Turcia nu va primi Patriot dacă nu returnează S-400”, a spus la o conferința de presă Jonathan Ratt Hoffman, asistentul șefului Pentagon.

Declarația vine după ce, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus marți că Statele Unite au adoptat o poziție mai puțin rigidă în ceea ce privește achiziția de către Ankara a sistemului de rachete antiaeriene S-400 din Rusia.

În mai 2017, Rusia, Turcia și Iranul au semnat un memorandum potrivit căruia provincia Idlib a intrat într-una din cele patru zone de dezescaladare din Siria. În septembrie 2018, la Soci, președinții Rusiei și Turciei au convenit să creeze o zonă demilitarizată în această provincie, cu o adâncime de 15-20 km pe linia de contact dintre forțele guvernamentale siriene și opoziția armată. Spre sfârșitul anului 2019, Idlib a rămas ultima provincie din Siria în care grupările de opoziție armată au rămas la putere.

 

ONU acuză Rusia de crime de război în Siria

 

În decembrie 2019, armata siriană a lansat o ofensivă, încercând să preia controlul asupra provinciei Idlib. Armata turcă, susținând opoziția siriană, a început treptat să se implice în ostilități, iar armata rusă a acționat ca un aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad.

La 27 februarie 2020, grupările armate ale opoziției au lansat o contraofensivă în Idlib, atacând pozițiile forțelor guvernamentale siriene. Sprijinul din aer a fost oferit nu numai de sirieni, ci și de aeronavele ruse.

Națiunile Unite, NATO și Statele Unite au condamnat Rusia pentru politica sa în Siria. Mai mult, raportul Comisiei ONU despre Siria a declarat Rusia responsabilă de crime de război în aceasta țară.

Vezi și: Turcia va răspunde și mai puternic dacă va mai fi atacată în Idlib

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel