Drona ucraineană UJ-22 Airborne, aeronava misterioasă care s-a prăbușit la 100 km de Moscova? Zborul ar putea oferi informații valoroase despre apărarea aeriană a F. Ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Drona UJ-22 Airborne produsă de compania ucraineană Ukrjet a atras atenția observatorilor militari internaționali după ce epava unui dispozitiv foarte asemănător a fost descoperită în suburbiile Moscovei, în ziua unui raid masiv UAV în Rusia, pe 28 februarie.

Incidentul din suburbiile Moscovei (districtul Kolomensky) a a dus din nou în discuție subiectul dronelor operate de Armata ucraineană.

După ce în primele atacuri efectuate lunile trecute la bazele aeriene rusești Engels și Dyagilevo, ucraineni se pare că a folosit drone de producție sovietică Tupolev 141 (Strij), la ultimele atacuri ar fi fost implicate drona Drona UJ-22 Airborne, produsă de compania ucraineană Ukrjet.

Pe 28 februarie, în satul Gubastovo (districtul Kolomensky din regiunea Moscovei), la aproximativ 100 km de Moscova, lângă instalația Gazprom, a fost descoperită epava unui vehicul aerian fără pilot. Dintre toate aparițiile misterioase ale UAV-urilor din Rusia, aceasta a fost drona care a reușit să se apropie cel mai mult de capitala Federației Ruse.

La acea vreme, mai mulți comentatori (în special, portalul de profil The War Zone) au presupus că dispozitivul era foarte asemănător cu drona ucraineană UJ-22 Airborne a companiei Ukrjet.

 

La doar 100 km de Moscova

 

Descriind acest UAV, The War Zone amintește că UJ-22 este „un vehicul aerian fără pilot asemănător unei aeronave, cu un tren de aterizare fix cu trei elice, conceput pentru decolare și aterizare pe piste convenționale”. Are o rază de zbor maximă de 800 de kilometri și poate rămâne în aer până la șapte ore, ceea ce „ar face ca regiunea Moscovei să fie accesibilă de la un punct de lansare în apropiere de granița ucraineană-rusă”.

Analiștii portalului notează că raza reală a dronei UJ-22 poate diferi de cea declarată, în funcție de sarcina sa utilă și de alți factori. Sistemul de comunicație de la bord permite operatorului să controleze direct un astfel de UAV doar la o distanță de până la 100 de kilometri, iar la distanțe mari dispozitivul poate zbura autonom folosind o rută de zbor preplanificată. În acest caz, un alt operator mai aproape de destinația finală a zborului ar putea prelua ipotetic odată ce drona se va apropia suficient.

Conform fotografiilor cu epava UAV-ului căzut în suburbiile Moscovei, nu este clar ce arme sau altă sarcină utilă transportă drona, scrie The War Zone. 

 

Zoborul UJ-22, informații valoroase despre capacitățile de apărare aeriană ale adversarului

Cu toate acestea, chiar și fără nicio sarcină utilă, trimiterea unui UAV precum UJ-22 în regiunea Moscovei ar putea oferi forțelor ucrainene informații valoroase despre capacitățile de apărare aeriană ale adversarului, subliniază analiștii portalului. 

Astfel de date includ informații despre capacitatea armatei ruse de a detecta și urmări ținte relativ mici, precum și procedurile lor standard de operare. „Există indicii că forțele ruse au testat în mod similar sistemul de apărare aeriană ucraineană într-o oarecare măsură, folosind baloane cu reflectoare radar”, amintește The War Zone.

Oricare ar fi sarcina utilă a UJ-22 și oricare ar fi misiunea sa probabilă, faptul că a reușit să ajungă la 96-112 km de Moscova este un „eveniment important”, sunt convinși analiștii portalului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel