Drona navală eșuată în apele teritoriale românești a fost transferată în poligonul de la Capu Midia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă maritimă ucraineană. Foto: www.hisutton.com
Dronă maritimă ucraineană. Foto: www.hisutton.com

Ministerul Apărării Naționale anunță că drona maritimă identificată în apele teritoriale românești pe 3 aprilie a fost transportată în siguranță la poligonul Capul Midia.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, continuă operațiunile de cercetare a ambarcațiunii fără pilot, identificată miercuri, 3 aprilie, în dreptul localității Tuzla, la aproximativ 20 de mile marine, în larg.

”În cursul serii de joi, 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transportat, în zona de siguranță a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, o ambarcațiune recuperată din apele teritoriale românești.”

Dronele navale sunt tot mai utilizate de către Forțele speciale ucrainene pentru a distruge navele Flotei Ruse.

Spre exemplu drona "Sea Baby" poate fi considerată primul model de dronă navală cu arme utilizat de către Forțele Armate Ucrainei, care a rezultat dintr-un program militar derulat de Serviciul de Securitate ale Ucrainei (SBU). Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze și în condiții de furtună.

De asemenea, ”Group 13” o unitate specială a HUR (GUR), structura de informații a Armatei ucrainene, folosește drone navale ”MAGURA V5”. Spre exemplu, în urma atacului dronelor navale Magura V5, de la începutul lunii martie, una dintre cele mai moderne nave ale Flotei Mării Negre a Federației Ruse, nava de patrulare ”Serghei Kotov”, a fost distrusă.

 

Secialiștii MApN continuă expertiza navei fără pilot

 

”Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, a pus în aplicare procedurile operaționale specifice de cercetare a ambarcațiunii.

Amintim că miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcațiune răsturnată la aproximativ 20 mile marine est de localitatea Tuzla. Din primele investigații, se pare că este vorba despre un vehicul marin fără pilot, confirmă MApN.

Citește și: O soluție mai ieftină pentru România: O flotilă de drone, pe modelul inventat de Ucraina. ”Au trecut ani de când le spun prietenilor din Marina română să investească în drone”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel