Fum din nou pe Marea Neagră. Nava rusă de luptă modernă Serghei Kotov, distrusă de forțele speciale ale Ucrainei cu drone Magura V5

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava de patrulare Serghei Kotov / Foto: Ministerul Apărării al Rusiei
Nava de patrulare Serghei Kotov / Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

În dimineața zilei de marți, 5 martie, ”Group 13” o unitate specială care folosește drone navale ”MAGURA V5”, aflată în subordinea Direcției Principale de Informații a Armatei (GUR) a lovit serios nava de patrulare Serghei Kotov (Proiect 22160), una dintre cele mai moderne nave ale Flotei Mării Negre a Federației Ruse. Totuși, până în acest moment, nu este clar dacă nava s-a scufundat.

O nouă lovitură pentru flota Mării Negre și pentru poziția Kremlinului în regiune. Potrivit publicației Kyiv Post, nava a fost lovită în timp ce patrula în Canalul Kerci.

În operațiune, ucrainenii au folosit ambarcațiuni fără pilot MAGURA V5, dar numărul exact de drone dislocate nu a fost publicat.

Contul Telegram Krymsky Veter (Vântul Crimeei) a fost primul care a raportat marți dimineață sunetele exploziilor de pe coasta peninsulei Crimeea și observarea ulterioară a fumului pe mare. Același cont a distribuit ulterior un video cu explozia de pe navă.

Ulterior, GUR, Direcția de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a scris pe Telegram că, în urma atacului dronelor navale Magura V5, nava rusă ”Serghei Kotov”, care face parte din clasa Proiect 22160, a suferit avarii la pupa, laturile drepte și stângi. Potrivit GUR, valoarea navei avariate este de aproximativ 65 de milioane de dolari.

2. Dronele uc... (flota-de-drone-magura-ucraina_54954000.jpg)Dronele ucrainene kamikaze Măgura V5. Sursa foto: Captură de ecran, reportaj realizat de The Times.

Andriy Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații, a declarat că, în urma distrugerii navei rusești de patrulare Serghei Kotov, printre membrii echipajului au existat morți și răniți. Totuși, potrivit acestuia, există posibilitatea ca o parte din echipaj să fi reușit să se evacueze.

GUR a arătat momentul distrugerii navei „Serhiy Kotov”. În operațiune au fost implicate 5 drone:

Nava Serghei Kotov a mai fost ținta atacurilor cu drone navale, în 2023. Ministerul Apărării al Federației Ruse raporta că în noaptea de 1 august 2023, dronele navale au încercat să atace navele de patrulare „Serghei Kotov” și „Vasili Bykov”, dar atacurile au fost respinse. De asemenea, în septembrie anul trecut, Rusia a recunoscut că Serghei Kotov a fost ținta unui atac al a cinci drone navale, dar a respins atacul.

 

Drone ucrainene Vs. navele Flotei ruse 

 

1. Nava de pa... (1_93624500.jpg)

Nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Nava Serghei Kotov a fost una dintre cele mai moderne nave de patrulare rusești. Ea a fost comandată în iulie 2022 ca a patra navă din clasa 22160. 

Navele din clasa 22160 au o lungime de 94 de metri și o deplasare între 1.300 și 1.700 de tone. Acestea ating viteze de până la 55 km/h, deoarece sunt echipate cu două turbine cu gaz suplimentare, pe lângă două motoare diesel.

Armamentul principal este format dintr-un tun automat de 76,2 mm, completat de două mitraliere MTPU de calibru mare de 14,5 mm. Pentru protecția împotriva atacurilor din aer, nava are instalat sistemul de apărare aeriană Tor-M2KM.

Aceste nave pot transporta și containere pentru lansarea de rachete Kalibr-NK sau torpile. Pot avea la bord un elicopter Ka-27 sau Ka-226.

De cealaltă parte, bărcile fără pilot MAGURA V5 sunt un produs al dezvoltării ucrainene și se caracterizează prin versatilitate care le permite să efectueze misiuni de observare, patrulare sau luptă. MAGURA V5 măsoară 5,5 m lungime, 1,5 m lățime și atinge viteze de până la 77,8 kilometri pe oră. Autonomia este estimată la aproximativ 800 de km.

Serghei Kotov este a doua mare navă a Flotei Mării Negre pe care ucrainenii au reușit să o distrugă în ultima lună (deși nu este clar dacă nava s-a și scufundat). Pe 14 februarie, dronele lor au trimis la fund una dintre cele mai grele nave de război aflate la dispoziția Rusiei, Cezar Kunikov. Acesta a fost scufundat în apropierea stațiunii Alupka din Crimeea de cel puțin trei nave de atac pline cu explozibili și controlate de la distanță.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel