Drona americană de mare altitudine Zephyr a căzut după un zbor continuu de 64 de zile 

Cătălin Costea |
Data publicării:
Drona Zephyr
Drona Zephyr

Zborul dronei de mare altitudine alimentată cu energie solară “Zephyr” a fost întrerupt în mod neașteptat pe 19 august, după ce UAV-ul a stat în aer timp de 64 de zile consecutive. 

"După 64 de zile de zbor în stratosferă și îndeplinirea a numeroase obiective stabilite, Zephyr a întâlnit circumstanțe care au determinat întreruperea zborului său. Nimeni nu a fost rănit. Echipele noastre analizează în prezent peste 1.500 de ore de date al misiunii", a declarat un reprezentant al companiei Airbus Defence, dezvoltatorul UAV-ului.

În pofida faptului că aeronava a fost pierdută, dezvoltatorii și armata americană au colectat date importante de la dronă în timpul numeroaselor ore de zbor ale acesteia, în special privind specificul operării dronelor la mare altitudine.

“Zephyr” a decolat pe 15 iunie, iar pe 19 august operatorii de la sol au pierdut contactul cu aceasta. Drona a evoluat în condiții normale la o altitudine de 20.000 m, apoi avut un traiect în “S” la o altitudine de 15.000 m deasupra deșertul Arizona, după care a întâmpinat probleme și a pierdut contactul cu stația de comandă-control.

 

 

Zephyr poate funcționa la altitudini foarte mari și e capabilă să zboare perioade lungi de timp

 

Drona “Zephyr” este unică prin faptul că poate funcționa la altitudini mari și este capabilă să rămână în aer perioade lungi de timp prin utilizarea panourilor solare dispuse pe lungimea aripilor de 25 de metri și a unei baterii clasice Litiu-Ion care oferă suficientă energie pentru a-i alimenta propulsia atât ziua, cât și noaptea.

În timpul zborului de 64 de zile, “Zephyr” a stabilit o serie de recorduri, inclusiv recordul pentru cel mai lung zbor al unui UAV și cel de altitudine maximă pentru clasa sa, de 23.195 m. De asemenea, drona a fost la un pas să doboare recordul privind cel mai lung zbor continuu din istorie, de 64 de zile, 22 de ore, 19 minute și 5 secunde, stabilit în 1959 de aeronava Cessna 172 Skyhawk pilotată de Robert Timm și John Cook (alimentarea acesteia s-a făcut de 128 de ori, din aer, de la un camion aflat în deplasare).

Pe timpul zborului, aeronava “Zephyr” a avut alocat indicativul ZULU82.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel