Dovadă că sistemele occidentale de apărare antiaeriană funcţionează eficient în Ucraina: Activitatea aviației rusești s-a redus semnificativ

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În alocuțiunea să susținută în cadrul reuniunii ''Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei'', ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a dat un exemplu de utilizare eficientă în prima linie a sistemelor de apărare aeriană furnizate Kievului de către parteneri occidentali. În special, într-una dintre cele mai intens disputate zone ale frontului, avioanele rusești lansau între 5 și 60 de bombe ghidate pe zi. Situația s-a schimbat atunci când sistemele ucrainene de apărare aeriană au doborât trei bombardiere ruseşti într-o singură zi.

Militarii ucraineni au făcut posibil acest lucru ,,datorită asistenței militare pe care le-ați oferit. În acel moment, bombardamentele rusești au încetat. Pentru mai mult de 11 săptămâni. Și atunci trupele noastre au putut să se concentreze asupra sarcinii pe care o aveau de îndeplinit. Fără să se îngrijoreze că 500 sau 1.500 de kilograme de explozibil ar putea să le cadă în cap", a declarat Rustem Umerov.

Când a început războiul din Ucraina, mulţi experţi şi analişti militari au susţinut că Rusia va stabili superioritatea aeriană în câteva zile. Dar, după mai bine de doi ani de război, spaţiul aerian ucrainean este încă intens disputat.

Luna trecută, deasupra teritoriului controlat de Rusia in Ucraina, trei dintre avioanele sale militare au fost doborâte sau avariate. Acesta a fost momentul cel mai important când apărarea antiaeriană a Ucrainei și-a demonstrat capacitatea de a intercepta unele dintre cele mai important avioane ruseşti. Ca o altă surpriză, sistemele de apărare aeriană au anulat şi ''puţina superioritatea aeriană'' a Rusiei în acea zonă a frontului.

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, unii observatori au prevăzut că forțele aeriene ale Rusiei vor domina ''cerul ucrainean''. Cele mai bune avioane ale Rusiei sunt mult mai performante decât cele ale Ucrainei și dispun de o serie de sisteme şi senzori de ultima generaţie. Totuşi, nu a fost să fie așa. Chiar și apărarea aeriană a Ucrainei din epoca sovietică, inclusiv sistemele S-300 cu rază lungă de acțiune, sperie acum avioanele rusești. Sistemele Patriot furnizate de SUA pătrund adânc în spațiul aerian controlat de Rusia, doborând recent scumpele avioane de avertizare timpurie și de gestionare a luptei A-50.

Forțele aeriene ale Rusiei au avut performanțe slabe în războiul pe care Moscova l-a purtat împotriva Ucrainei, suferind pierderi notabile ale unor aeronave importante. Paritatea aeriană, nu superioritatea aeriană, rămâne o stare între cele două state angajate în conflict, o situație pe care Ucraina trebuie să o mențină.

 

Pierderile suferite de aviația tactică rusă


Între decembrie 2023 și februarie 2024, au fost înregistrate o serie de pierderi substanțiale ale aviației tactice rusești în timpul lansării de bombe ghidate asupra pozițiilor militare ucrainene.

De exemplu, la 22 decembrie, publicaţia ucraineană Militarnyi a raportat că Forţele Aeriene Ucrainene, utilizând sisteme de apărare aeriană, au doborât trei avioane rusești de vânătoare-bombardament  Su-34 în zona de sud a liniei de front.

La 17 februarie, s-a raportat că apărarea aeriană ucraineană a doborât două avioane de vânătoare-bombardament Su-34 și un avion de vânătoare Su-35S în sectorul estic.

Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, a relatat despre acest lucru. Ulterior, Oleshchuk a făcut publică o hartă a planului de căutare și salvare lansat de autorităţile ruse pentru a-i localiza pe piloții ruși care s-au ejectat în zonele de frontieră din regiunile Donețk și Luhansk.

Balizele radio au fost amplasate în apropierea orașului Amvrosiivka din regiunea Donețk, a satului Diakove din regiunea Luhansk și a satului rus Lysogorka.

Ulterior, luni, 19 februarie, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene a anunțat doborârea a două avioane ale aviației tactice rusești: un bombardier de front Su-34 și un avion de vânătoare multi-rol Su-35.

De asemenea, s-a raportat de către comunitatea analiştilor OSINT că, pe baza analizării unor imagini recente din satelit, au fost identificate locurile unde s-ar fi prăbuşit avioanele ruseşti pe care apărarea antiaeriană ucraineană le-a interceptat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel