Două F-16 erau în aer când dronele ruse au căzut în România. Tîlvăr: Nu cred că spun un lucru clasificat, Rusia folosește drone momeală

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre căderea fragmentelor unor drone ruseşti pe teritoriul România şi despre modul în care autorităţile romane au acţionat în cazul primelor incidente. Ministrul apărării a ţinut să precizeze că două avioane F-16 erau în aer când dronele ruse au căzut în România.

,,Vreau să vă spun că noi am avut şi în momentul în care s-a discutat despre căderea fragmentelor, am avut două avioane F-16 în aer, pentru că sunt proceduri standard pe care le aplicăm'', a mărturisit Angel Tîlvăr, precizând că la momentul respectiv dronele nu au fost depistate, deoarece sunt greu de identificat de către avioanele de luptă.

Ministrul apărării s-a declarat mulţumit ca opinia publică înţelege din ce în ce mai bine care sunt limitările de natură tehnologică în astfel de situaţii.

,,Dronele zboară foarte jos. Aceste drone sunt alese tocmai pentru că pot zbura foarte jos. Şi aici avem elemente care ţin şi de relief. Imaginaţi-vă, au fost foarte grijulii să nu intre pe teritoriul românesc, dar de foarte multe ori au urmat cursul Dunării, între copaci. Din punct de vedere al raderelor, şi noi avem radare amplasate care acoperă zona, dar există un plafon care limitează capacitatea şi materialul'', a declarat Angel Tîlvăr pentru DefenseRomania.

 

Pentru a pacali sistemele de aparare antiaeriana ucraineană, Rusia folosește si drone momeală


,,Nu cred că spun un lucru clasificat, pentru că l-am spus şi când ne-am întâlnit informal, rușii trimit şi drone de tip decoy (n.r. - momeală), care să inducă în eroare antiaeriana ucraineană. Antiaeriana, executând foc, îşi dezvăluie poziţiile şi atunci este mai uşor să le strecori pe celelalte'', a declarat Tîlvăr.

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ne-a precizat că resturile de dronă pe care MApN le-a analizat până acum, nu conţinea explozibil.

,,În ceea ce priveşte aceste resturi de dronă şi drona pe care am analizat-o până acum, pot să vă spun, de exemplu, că nu conţinea explozibil. Nu conţinea ISR - echipamentele video care să permită să identifice ţinte. (...) Materialele din care sunt produse reflectă mai puţin undele radar. Toate aceste lucruri le fac greu depistabile, dar cred că noi avem obligaţia să facem absolut tot ce se poate ca să creştem nivelul de depistare'', a precizat ministrul.

 

România are capacitatea de a doborî drone Shahed rusești, dar Alianța introduce o nuanță importantă înainte de „deschiderea focului”

 

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului ucrainean Channel 24, oficialul NATO Jamie Shea a declarat că România are capacitatea de a doborî dronele rusești Shahed 136, atât prin capabilități proprii cât și prin cele ale partenerilor occidentali prezenți în țara noastră. Acesta introduce însă o nuanță importantă: Doar în cazul în care atacul e perceput ca o intenție de a lovi teritoriul românesc.

„Cu ajutorul sistemelor NATO și sistemelor proprii România are capacitatea de a doborî aceste drone, în special cele  Shahed iraniene care nu zboară atât de rapid și sunt destul de mari. Ele pot deveni o țintă”, a precizat oficialul NATO, care a subliniat însă că pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie ca incidentul să fie perceput ca un atac asupra teritoriului național.

Amintim că, săptămâna trecuta, au fost identificate pe teritoriul României componente şi resturi care provin de la trei drone pe care Rusia le-a utilizat pentru a ataca infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre.

Două au căzut în apropiere de localitatea Plauru, aflată în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, pe Dunăre, zonă intens lovită de Rusia cu scopul de a submina capacitatea Ucrainei de a transporta cereale. O a treia dronă a fost identificată în această săptămână în apropiere de localitățile Nufărul și Victoria, aflate la peste 20 de kilometri de Dunăre.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel