Doi sirieni au fost inculpaţi în Germania pentru crime împotriva umanităţii

Eduard Pascu |
Data publicării:
Siria, zonă de conflict
Siria, zonă de conflict

Procurorii germani au inculpat doi sirieni pentru crime împotriva umanităţii care includ tortura şi uciderea unor activişti ai opoziţiei, deschizând calea primului proces al unor membri suspectaţi ai temutului serviciu de securitate al preşedintelui Bashar al-Assad, relatează marţi Reuters, anunță Agerpres.

Germania i-a reţinut pe cei doi bărbaţi la începutul acestui an în virtutea legilor sale asupra "jurisdicţiei universale" care îi permit să urmărească penal persoane pentru crime împotriva umanităţii comise oriunde în lume.

Procurorii au declarat că acuzaţiile împotriva principalului suspect, identificat ca Anwar R., în virtutea regulilor de confidenţialitate germane, includ 58 de crime şi abuzuri sexuale multiple comise într-o închisoare din Damasc unde cel puţin 4.000 de activişti ai opoziţiei au fost torturaţi.

Ei au precizat că Anwar R., în vârstă de 56 de ani, a condus interogatorii şi este suspectat de implicare în crime împotriva umanităţii între 2011 şi 2012. El a părăsit Siria în 2012 şi a sosit în Germania în iulie 2014.

Al doilea suspect, Eyad A., este acuzat de a fi fost implicat în torturarea a cel puţin 30 de activişti ai opoziţiei care au fost arestaţi după ce agenţi din serviciul de informaţii au deschis focul asupra unei demonstraţii anti-Assad la Douma, lângă Damasc, în toamna anului 2011. Eyad A., care a părăsit Siria în 2013 şi a ajuns în Germania în aprilie 2018, a lucrat pentru o unitate de informaţii condusă de Anwar R. Ambii suspecţi au cerut azil în Germania.

"Eyad A. ştia înainte de arestarea demonstranţilor despre metodele sistematice şi brutale de tortură practicate", a declarat Oficiul Parchetului Federal (GBA) într-un comunicat. Nu a fost stabilită nicio dată pentru un proces şi nu a fost disponibil niciun comentariu din partea celor doi sirieni.

 

Rusia și China s-au opus



Eforturile depuse pentru urmărirea penală a membrilor guvernului lui Assad au eşuat în mod repetat, deoarece Siria nu este semnatară a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Rusia şi China au respins de asemenea prin veto încercările de a acorda CPI un mandat de a înfiinţa un tribunal special pentru Siria.

Dar avocaţii pentru drepturile omului din Europa au colectat mărturii de la supravieţuitori printre sutele de mii de sirieni care au căutat refugiu, în principal în Germania şi Suedia, pentru urmărirea penală a membrilor guvernului lui Assad.

Procurorii germani au emis anul trecut un mandat de arestare internaţională pentru şeful serviciului de informaţii al forţelor aeriene siriene acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Avocaţii sirieni pentru drepturile omului din Germania declară că ţinta lor este de a colecta suficiente dovezi de la supravieţuitori asupra torturii şi violenţei sexuale, precum şi de la familiile victimelor pentru a convinge procurorii germani să emită un mandat de arestare pe numele lui Assad.

Vezi și: Turcia pare să fi comis crime de război, spune şeful apărării americane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel