Dogfight în SUA între un pilot de F-16 și un sistem de inteligență artificială

Pilot de F-16, foto: US Air Force
Pilot de F-16, foto: US Air Force

Implementarea inteligenței artificiale în aviație este un obiectiv pentru marile puteri.

În Statele Unite ale Americii, Pentagonul a anunțat că ultima fază a programului AlphaDogfight, coordonat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), va ajunge la final. 

Această etapă va avea loc între 18 şi 20 august 2020. În ultima fază a etapei, un pilot experimentat de F-16 va purta o confruntare de tip dogfight, într-un simulator, cu un sistem de inteligență artificială (AI) bazat pe algoritmi.

În competiție au rămas opt echipe care au dezvoltat sisteme de inteligență artificială capabile să efectueze manevre de luptă în simulatoare. Cele opt echipe vor concura inițial între ele.

Ulterior, sistemul de AI câștigător va lupta într-un simulator cu un pilot de vânătoare. Va fi o confruntare între inteligența artificială și un experimentat pilot de F-16.

Confruntarea de tip dogfight va avea loc într-un simulator. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 aceasta va putea fi urmărită online.

1. -imagine fara descriere- (alphadogfight_graphic2020_619x316_71409400.jpg)

 

Inteligența artificială vs. factorul uman

 

DARPA a anunțat că indiferent cine va învinge dintre pilotul de F-16 și sistemul de AI, scopul programului american e să integreze cât mai eficient sistemele de inteligență artificială în situațiile reale de luptă pentru ca AI să ofere sprijin piloților.

Nu este prima oară când US Army își manifestă interesul pentru inteligența artificială. În cursul anului trecut, șeful Pentagonului, Mark Esper, a precizat că armata americană va folosi inteligenţa artificială, dar „în mod legal şi etic", având grijă să lase oamenii să decidă dacă să atace sau nu o ţintă.

Însă acest subiect rămâne o controversă în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să rămână în lanţul de decizie, ceea ce înseamnă că dispozitivul nu poate lua de unul singur decizia de a trage asupra unei ţinte.

Rămâne de văzut cine va învinge în lupta din simulator dintre pilotul de F-16 și sistemul de inteligență artificială, deși la prima vedere AI pare favorită. În orice caz, Elon Musk se pronunța în luna martie când preciza că în opinia sa nici măcar un avion de generația a V-a, F-35, nu ar avea nicio șansă în fața unei drone AI. 

Musk a avertizat în repetate rânduri în legătură cu pericolele reprezentate de inteligenţa artificială, precizând că AI este mai periculoasă decât butoanele atomice. „Era avioanelor cu reacţie a trecut. Este vorba despre drone acum", declara în martie Musk.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel