Dodon a cerut NATO ”recunoașterea internațională a neutralității” R. Moldova. Expertul Dumitru Mânzărari s-a revoltat

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Expertul în politici de securitate şi ex-secretarul de stat la Ministerul Apărării, Dumitru Mânzărari, se arată revoltat de faptul că preşedintele Igor Dodon a cerut astăzi la NATO „recunoaşterea internaţională a neutralităţii" R. Moldova, ceea ce ar fi echivalent cu „recunoaşterea în public, la nivel internaţional, că R. Moldova se dezice de suveranitatea sa şi cere marilor puteri să îi decidă soarta şi să îi forţeze un anumit statut politic".

„Incompetenţă totală în materie de politică externă. Cum, dlor, să-i permiteţi dlui Dodon să meargă să reprezinte republica peste hotare? Dna Maia Sandu şi Andrei Nastase, voi intelegeţi că astfel de declaraţii şi comportament şocant pune pată pe Guvernul pe care îl administraţi? Doar dna Sandu de repetate ori a insistat în public că declaraţiile dlui Dodon reprezintă poziţia coordonată a alianţei ACUM-PSRM. Eu sunt o persoană fizică şi ca cetăţean şocat întreb: voi, ce, v-aţi ţicnit de tot acolo? Vi s-a urcat la toţi la cap sentimentul de şefie, încât aţi pierdut legatura cu realitatea? Coborâţi, dlor, pe pământ şi începeţi să vă îndepliniţi promisiunile în mod normal", îndeamnă Mânzărari, potrivit portalului deschide.md.

 

Prin declarația sa, Dodon se dezice de suveranitate

 

Acesta se întreabă cum poate preşedintele republicii să meargă la foruri internaţionale şi să spună că „vom cere recunoaşterea internaţională a neutralităţii noastre"?

„Dvs. întelegeţi ce înseamnă aceasta? Aceasta înseamnă recunoaşterea în public, la nivel internaţional, că R. Moldova se dezice de suveranitatea sa şi cere marilor puteri să îi decidă soarta şi să îi forţeze un anumit statut politic. În cadrul relaţiilor internaţionale moderne este un nonsens juridic să ceri aşa ceva. Pentru că unicul suveran al R. Moldova este poporul şi doar el poate decide dacă păstrăm noi azi neutralitatea sau o lichidăm. Adică, dl Dodon cere ca alte ţări să forţeze Moldovei neutralitatea. Și daca mâine poporul prin referendum o abroga? Cine, dle Dodon, vă dă dreptul să ne prezentaţi R. Moldova ca vasalul Rusiei, încercând să renaşteţi practici de relaţii internaţionale vechi de sute de ani, când Imperiul Rus şi ţările mari ale Europei de Vest decideau soarta statelor mai mici? Cine vă dă dreptul să ne violaţi suveranitatea ţării în mod flagrant? Rusia a cerut acest lucru de la Occident de câteva ori şi acum o face prin Dodon din nou, explorând instituţia prezidenţială a R. Moldova", acuză Mânzărari.

 

Dodon, comportament de ”emisar al Federației Ruse”

 

În opinia expertului, dacă pe Dodon îl preocupă protejarea neutralităţii R. Moldova, atunci de ce el nu cere public respectarea acesteia de către „unica ţară în lume care o violează - Federatia Rusă?".

„Acesta e un exemplu clar când dl Dodon, fiind în funcţie reprezentativă, s-a comportat ca emisar al Federaţiei Ruse. Dlor, aceasta e motiv de iniţiere a procedurilor de destituire şi a unei investigaţii de către organele de drept, de natură penală. Dacă asta e pretul „dezoligarhizării" voastre, dlor de la ACUM, păi vă spun ceea ce cred că o mare parte a susţinătorilor voştri ar împărtăşi - dacă cu aşa preţ, mai bine era cu regimul lui Plahotniuc. E foarte rău să ai un stat capturat de un oligarh, dar e infinit mai rău să ai un stat capturat de un emisar strain, care îţi vinde suveranitatea sub pretextul că o apară. Dodon nu e presedintele meu. Dodon e cea mai mare ameninţare la adresa securităţii R. Moldova şi existenţei R. Moldova ca stat suveran", a scris Mânzărari pe Facebook.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel