Diviziile aeropurtate ale SUA din Europa au folosit o tehnologie inovatoare de protecție a comunicațiilor. Au fost teste inclusiv în România

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Conflictul armat ruso-ucrainean a demonstrat că războiul electronic (EW) a devenit indispensabil pentru a supraviețui pe câmpul de luptă în secolul 21. Deși EW nu ucide efectiv, fără el rachetele și dronele nu-și ating țintele, iar comandanții nu pot transmite ordinele. Există o tentație de a asocia EW în special cu bruiajul asupra sistemelor electronice ale adversarului, dar la fel de importantă este apărarea împotriva acestor perturbații electromagnetice atunci când inamicul atacă electronic.

Pentru asigurarea unor comunicații fiabile în cele mai ostile medii electromagnetice, Forțele Terestre americane (U.S. Army) și universitatea Vanderbilt au dezvoltat, în ultimii doi ani și jumătate, un nou sistem de cercetare a spectrului, bazat pe inteligență artificială.

Noua soluție, numită Advanced Dynamic Spectrum Reconnaissance (ADSR – Recunoaștere dinamică avansată a spectrului), este un sistem care permite rețelelor de comunicații fără fir ale U.S. Army să detecteze și să evite bruiajul inamicului, precum și să reducă emisiile de radiofrecvență (RF) care, ar putea permite inamicului să localizeze unitățile.

ADSR, dezvoltat de Laboratorul de Cercetare al U.S. Army și Vanderbilt, este unul dintre primele proiecte ale programului Catalyst-Pathfinder - o inițiativă a Congresului lansată în 2021 pentru a valorifica abilitățile instituțiilor academice americane și pentru a ajuta US Army să creeze rapid soluții mai bune la probleme reale.

US Army a desemnat Corpul XVIII Aeropurtat pentru a sprijini dezvoltarea noilor tehnologii, proiectul ADSR fiind perfecționat prin testare cu militarii Diviziei 101 Aeropurtate.

„Militarii noștri, bărbați și femei, reprezintă tot ce este mai bun din America și trebuie să ne asigurăm că sunt echipați cu cele mai bune instrumente și tehnologii care le îmbunătățesc capabilitățile de a învinge orice inamic”, a spus senatorul Marsha Blackburn. „De aceea am susținut în mod constant programul Pathfinder, care folosește cercetarea de la universități mari precum Vanderbilt și Universitatea din Tennessee pentru a rezolva unele dintre cele mai grele probleme ale armatei. Acest parteneriat este vital deoarece lucrăm pentru a menține dominația militară a SUA asupra adversarilor noștri”, a argumentat Blackburn.

Noua tehnologie ADSR a fost pusă, recent, în acțiune de specialiștii în război electronic ai Diviziei 3 Infanterie în timpul exercițiului Combined Resolve de la Centrul multinațional de pregătire întrunită din Germania. Militarii au reușit să testeze sistemul și să ofere instruire unităților NATO și celor partenere, a informat pe 20 noiembrie, Comandamentul 7 Instrucție al Forțelor Terestre americane din Europa.

„Unitățile de război electronic din [brigăzile luptătoare] BCT caută întotdeauna un avantaj atunci când vizează inamicul”, a spus locotenentul Brenden Shutt, ofițer de război cibernetic din Divizia 3 Infanterie. „Capabilitățile de detectare, care oferă o înțelegere în timp real a spectrului și identificarea semnăturii electromagnetice a inamicului, ne permit să producem rapid efecte pe câmpul de luptă. Ne bazăm pe inovarea continuă a tacticilor și tehnologiei noastre pentru a menține dominația în războiul electronic, a precizat Brenden Shutt.

 

Tehnologia a fost experimentată, inclusiv în România, de Divizia 101 Aeropurtată

 

Dezvoltată inițial de o echipă de cercetători de la Universitatea Vanderbilt, tehnologia ADSR a fost perfecționată continuu din 2021 printr-o serie de experimente operaționale cu militarii din Divizia 101 la  Fort Campbell, precum și în Poligonul Smârdan din estul României și la Facilitatea de Experimentare Adaptativă a Institutului de Inovare Civil-Militară (CMI2) din centrul Virginiei de Vest, se precizează în comunicatul de presă.

„Tehnologiile pe care le-am folosit pentru efortul ADSR nu ar fi văzut niciodată lumina zilei dacă nu ar fi fost (programul) Pathfinder”, a declarat Adam Jay Harrison de la Vanderbilt membru al echipei ADSR.

Abia când Pathfinder a scos la suprafață nevoia operațională specifică a armatei și a furnizat un mecanism pentru angajarea soldaților, ne-a permis să descoperim cum ar putea fi folosită tehnologia noastră pentru a oferi o soluție convingătoare”, a precizat acesta.

În aprilie 2023, tehnologia ADSR a fost testată în timpul unui exercițiu de asalt aerian cu rază lungă desfășurat de Divizia 101 Aeropurtată (Asalt Aerian) în Virginia de Vest.

„Pathfinder continuă să fie un parteneriat interesant între armată, universitățile partenere și statul Tennessee”, a spus senatorul Bill Hagerty. „Cu acest proiect, armata dobândește capabilități tehnologice de ultimă oră cerute de luptătorii din prima linie, în timp ce studenții sunt expuși la problemele din lumea reală care pot fi folosite pentru a modela cercetările viitoare, iar (statul) Tennessee beneficiază de crearea de locuri de muncă în tehnologie bine plătite asociate proiectelor legate de Pathfinder-Air Assault.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel