Distrugătorul american USS Paul Ignatius a interceptat ținte balistice. Interceptorii SM-3 se află și în componența sistemului de la Deveselu

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Test racheta SM-3 Sursa foto: US Navy
Test racheta SM-3 Sursa foto: US Navy

Distrugătorul USS Paul Ignatius (DDG 117) din clasa Arleigh-Burke, al Forțelor Navale americane (US Navy), a lansat două rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3) pentru a angaja ținte balistice lansate din poligonul naval Hebride, pe 26 și 30 mai.

„Astăzi marcăm o nouă eră în apărarea balistică maritimă și integrarea perfectă a capacității de luptă oferită de forțele navale de atac și sprijin ale STRIKFORNATO (Naval Striking and Support Forces NATO)”, a declarat comandantul grupului de apărare integrată antirachetă și antiaeriană (Task Group, Integrated Air and Missile Defense – TG IAMD), Căpitanul Jonathan Lipps.

Într-o misiune fără precedent, fregata olandeză HNLMS De Zeven Provincien (F802) a folosit suita sa avansată de sisteme de luptă pentru a avertiza din timp grupul naval despre racheta balistică inamică și pentru a pune la dispoziție traiectoria țintei balistice. La primirea informațiilor, distrugătorul Paul Ignatius a reușit să calculeze o soluție de tragere și a lansat un interceptor SM-3 Block IA, care a eliminat amenințarea, se precizează într-un comunicat de presă din 1 iunie al Forțelor Navale ale SUA din Europa.

„Am avut ocazia de a demonstra capabilitățile combinate și interoperabilitatea în cadrul NATO”, a precizat Cmdr. Lennard Cannon, comandantul distrugătorului Paul Ignatius.

Capacitatea de a lansa, urmări și intercepta rachete este esențială pentru îmbunătățirea capacității defensive și, în cele din urmă, pentru descurajarea împotriva amenințării cu rachete. Rachete balistice aflate în zbor nu sunt doar foarte dificil de urmărit, ci și necesită o precizie ridicată pentru a fi angajate. Interceptările sunt cinetice, efectiv un glonț fiind lovit cu un alt glonț la viteze hipersonice în spațiu, se mai precizează în comunicat.

Menținerea capabilității antibalistice la nivel de Alianță necesită abilitatea de a urmări și pune la dispoziția tuturor celor implicați date de calitate despre lansările și traiectoriile rachetelor balistice.

Exercițiul din acest an este un nou punct de plecare în complexitatea scenariilor de testare concepute pentru a anticipa amenințările din lumea reală de mâine. Exercițiul ”Formidable Shield 21” a oferit oportunitatea de a folosi elemente din arhitectura NATO pentru apărarea antirachetă balistică și de a dezvolta tactici, tehnici și proceduri de operare și angajare.

La activități au fost implicate nave, avioane, capabilități de forțe tereste și de stat major din 11 țări, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Olanda, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.

Forumul de Apărare Antirachetă în Teatrul de operații Maritime (Maritime Theater Missile Defense Forum - MTMD-F) și STRIKFORNATO au elaborat un plan de colectare și analiză a datelor care a sprijinit forțele operaționale din punct de vedere tehnic.

MTMD-F este un organism informal, format în 1999 din unsprezece națiuni, pentru a dezvolta cooperarea internațională în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice (BMD) într-un teatru de operații maritim.

Comentariul autorului: Sistemul BMD instalat la Deveselul în România este bazat pe interceptorii SM-3. O rachetă interceptoare SM-3 Block IA lovește ținte la o distanță de 900 km, iar versiunea Block IIA la 1.200 km și la o altitudine de 900 – 1.050 km. Pe 16 noiembrie 2020, un interceptor SM-3 Block IIA a interceptat cu succes pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală, într-un test din Oceanul Pacific.

Până în prezent, testele cu SM-3 au fost efectuate doar de capabilități ale US Navy, cel de acum fiind primul în care o grupare navală multinațională execută o activitate comună de interceptare a unei rachete balistice.

În cadrul exercițiului ”Formidable Shield 21” a fost testată și apărarea împotriva rachetelor de croazieră, distrugătorul francez Forbin, echipat cu sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă tip Aster 30, lovind cu succes ținta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel