Distrugătorul american USS Laboon a vizitat portul Constanța

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
USS Laboon Sursa foto: US Navy
USS Laboon Sursa foto: US Navy

Distrugătorul USS Laboon (DDG 58), din clasa Arleigh Burke, s-a aflat în perioada 18-20 iunie 2021, în portul Constanța, ca parte a misiunii generale de prezență operațională în regiunea Mării Negre.

USS Laboon este a cincea navă a Marinei SUA, care a intrat în Marea Neagră în 2021, la acestea adăugându-se și nava de patrulare a Gărzii americane de Coastă, USCGC Hamilton (WMSL 753), care a părăsit Marea Neagră, pe 14 mai.

USS Laboon face parte din grupul de lovire al portavionului USS Dwight Eisenhower (IKECSG) care, are misiunea să sprijine interesele americane de securitate din Europa și să asigure atât un nivel mai ridicat de  cooperare pe teatrul de acțiuni din Europa, cât și o prezență navală înaintată în zona de operații a Flotei a șasea a SUA (SIXTHFLT).

Navele de luptă ale IKECSG sunt: portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), crucișătorul din clasa Ticonderoga USS Monterey (CG 61), Divizionul 22 Distrugătoare clasa Arleigh Burke (USS Mitscher - DDG 57, USS Laboon - DDG 58, USS Mahan - DDG 72 și USS Thomas Hudner - DDG 116).

La bordul portavionului de află Aripa 3 Aviație, care este formată din patru escadrile avioane de luptă multirol, două escadrile elicoptere de luptă, o escadrilă de comandă și control, o escadrilă de atac electronic și un detașament de sprijin logistic.

Comentariul autorului: Armamentul principal de la bordul distrugătorului USS Laboon este reprezentat de rachete antinavă Harpoon (opt tuburi de lansare tip Mk-141), rachete de croazieră Tomahawk, rachete antiaeriene RIM-156 SM-2 și rachete antisubmarin RUM-139 VL-ASROC, ultimelor trei categorii fiindu-le alocate 90 de tuburi verticale de lansare Mk-41.

Clasa de distrugătoare Arleigh Burke a fost construită în principal ca platformă pentru sistemul de luptă AEGIS și radarul electronic pasiv (passive electronically scanned array  - PESA) SPY-1D. Au fost realizate până în prezent 68 de nave, această clasă, care este în serviciu din 1991, având cele mai multe nave fabricate de după cel de-al doilea război mondial. În total, numărul de distrugătoare va ajunge la 104 (21 x versiunea Flight I, 7 x Flight II, 34 x Flight IIA, acestea până în 2016, și 42 x Flight III). Construcția primului distrugător Arleigh Burke versiunea Flight III a început pe 4 iunie 2021.

Deși capacitatea de atac a distrugătoarelor din această clasă, asupra țintelor navale și de la sol este impresionantă, noile evoluții ale sistemului AEGIS, fac din această navă una dintre cele mai avansate capabilități de apărare antibalistică la nivel mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel