Distrugătoare americane au traversat strâmtoarea Taiwan. Prima acțiune de forță a SUA după vizita lui Pelosi

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville, foto: U.S. Navy
Distrugătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville, foto: U.S. Navy

Două nave de război americane traversează strâmtoarea Taiwan, a anunţat marina Statelor Unite. 

Radio România remarcă că este prima astfel de operaţiune care are loc după ce tensiunile dintre Taiwan şi China au crescut, în urma unei vizite a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul lunii august.

Potrivit CNN, este vorba despre distrugătoarele cu rachete ghidate  USS Antietam și USS Chancellorsville.

Acțiunea are loc după tensiunile uriașe generate de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, al treilea om în statul american și cel mai înalt oficial al SUA care a vizitat Taiwanul în ultimele decenii. 

China a reacţionat organizând exerciţii militare la scară largă în zonă.

Washingtonul afirmă că cele două crucişătoare cu rachete ghidate demonstrează libertatea de navigare prin apele internaţionale. Beijingul consideră astfel de acţiuni ca fiind provocatoare şi susţine că Taiwanul este parte integrantă a teritoriului chinez. 

Amintim că în cursul zilei de ieri Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că a detectat 21 de avioane şi cinci nave chineze acţionând în jurul Taiwanului, în contextul în care China îşi continuă exerciţiile militare în apropierea insulei.

Începând din 4 august, China a organizat manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, ca răspuns la vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

 

Problema Taiwanului

 

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

Ca urmare a politicii SUA de contracarare a URSS în timpul Războiului Rece, SUA au acceptat ca Republica Populară Chineză să ia locul Taiwanului în Consiliul de Securitate al ONU. Încă de atunci, de la finalul anilor 1970, Occidentul dă asigurări că respectă „principiul unei singure Chine”, dar rămâne angajat în susținerea Taiwanului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel