Dilema Italiei: Cum să renunți la Drumul Mătăsii și să nu înfurii China

Cabinetul de dreapta de la Roma caută o modalitate de a ieși cu grație din programul Noul Drum al Mătăsii promovat de comuniștii chinezi. Potrivit politicienilor italieni, apartenența nu a adus beneficiile așteptate, deficitul comercial cu China, dimpotrivă, s-a adâncit.

„A fost o decizie proastă, luată în grabă” - evalua, în urmă cu patru ani, ministrul italian al apărării Guido Crosetto aderarea Italiei la proiectul Noului Drum al Mătăsii (numit și Belt and Road Initiative - BRI / One belt. One road). 

Italia este singura economie occidentală majoră care a aderat la Noul Drum al Mătăsii. Când guvernul populist de atunci al prim-ministrului Giuseppe Conte a anunțat-o în 2019, a provocat o mare surpriză și îngrijorare, scrie Reuters

Decizia Italiei a fost criticată de țările occidentale care bănuiesc că regimul comunist chinez folosește proiectul BRI - lansat de guvernul comunist chinez în 2013 și prezentat oficial ca sprijin global pentru creșterea economică și interconectarea regiunilor lumii - pentru a controla economic țările mai slabe. China oferă finanțare pentru proiecte majore de infrastructură din întreaga lume, în încercarea de a cuceri piețe noi.

 

„Așteptările nu sunt îndeplinite deloc”

 

Ministrul Crosetto, care este membru fondator al celui mai puternic partid politic - Fratelli d'Italia -  formațiune de extremă dreapta, susține retragerea Italiei din proiectul Noului Drum al Mătăsii.

Oficialul spune că Italia trebuie acum să stabilească cum să iasă din acord fără a deteriora relațiile cu Beijingul.

El a declarat pentru ziarul Corriere della Sera că apartenența la BRI nu a adus nimic bun Italiei. „Obișnuiam să exportam o mulțime de portocale în China. Rezultatul este că acum China exportă de trei ori mai mult către noi”, a menționat el dând ca exemplu politica Franței care a semnat cu Beijungul un mega-contract pentru furnizarea de avioane, fără ca Parisul să fie parte din inițiativa chineză, BRI.

 

Sfârșitul Drumului Mătăsii?

 

Cifrele publicate de Agenția Italiană de Comerț ITA confirmă spusele ministrului. Potrivit acestora, din 2019, exportul de mărfuri chinezești în Italia a crescut cu mai mult de jumătate - dar în direcția opusă, creșterea este de doar la jumătate.

Schimbarea relațiilor comerciale cu China a început în Italia deja în prima jumătate a anului, când premierul Giorgia Meloni a declarat că „bunele relații cu China sunt posibile chiar și fără apartenența la Noul Drum al Mătăsii”. 

În același timp, este clar că politicienii italieni sunt atenți în declarațiile lor să nu ofere Beijingului un pretext pentru răzbunare. Italia importă în special volume mari de produse electronice, inclusiv computere, din China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel