Demonstrație de forță în apropierea Rusiei. Aliații conduși de SUA au simulat în premieră lovituri simultane cu 3 portavioane și avioane de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Portavionul american USS George H.W. Bush și aviația militară navală franceză în timpul unor exerciții NATO. Foto: U.S. Navy
Portavionul american USS George H.W. Bush și aviația militară navală franceză în timpul unor exerciții NATO. Foto: U.S. Navy

Un număr impresionant de nave militare și avioane de luptă din 21 de țări membre NATO au participat, timp de o săptămână și jumătate, la cea de-a noua fază a seriei de activități de pregătire navală și aeriană - Proiectul ”Neptun”.

Forțele navale de lovire și sprijin ale NATO (STRIKFORNATO) și Flota a șasea americană (SIXTHFLT) au finalizat cu succes, pe 28 februarie, exercițiul de nouă zile, Vigilance Activity Neptune Strike 2023-1 (NEST 23.1), care reprezintă cea de-a noua fază a seriei de activități denumită Proiectul Neptun, a precizat SIXTHFLT într-un comunicat de presă.

În cadrul NEST 23.1, 31 de nave, 135 de avioane și 8.386 de marinari și infanteriști marini din 21 de țări au făcut o amplă demonstrație de descurajare și asigurare prin executarea unui spectru larg de activități maritime, aeriene și terestre.

 

Demonstrația de forță a NATO a avut loc în Baltică și Mediterană

 

2. Portavionu... (uss_george_h_w__bush_77029800.jpg)

Portavionul USS George H.W. Bush, sursă foto: US Army

Exercițiul NEST 23.1, desfășurat în mările Mediterană și Baltică, a testat la o amploare și intensitate fără precedent capacitatea de integrare și de interoperabilitate a forțelor de lovire bazate pe nave de luptă. Un nou termen militar a fost consacrat în cadrul manevrelor și anume ”interschimbarea”, care în acest context, se referă, cel mai probabil, la capacitatea unui portavion de a deservi aeronave bazate pe alt portavion de clasă diferită.

„Sunt mândru de performanța acestei echipe în afișarea interschimbabilității, în timp ce desfășoară activități extrem de complexe și de înaltă calitate”, a declarat viceamiralul Ishee, comandantul STRIKFORNATO și al SIXTHFLT.  „Mediul de securitate este incert, dar capacitatea și voința NATO nu sunt.”

Această ultimă iterație a Proiectului Neptun s-a centrat pe Grupul de Lovire ”George H.W. Bush”, portavionul italian ”Cavour” și nava spaniolă de asalt amfibie ”Juan Carlos I” (pe navă se află avioane cu decolare și aterizare verticală – nota autorului), toate operând în Marea Mediterană. Unități de sprijin din Grecia, Turcia, Croația, Ungaria, Țările de Jos și Albania au contribuit cu forțe, subliniind coeziunea Alianței.

În Marea Baltică, distrugătorul american USS Arleigh Burke (DDG 51) și fregata germană FGS Hessen au demonstrat capacitatea NATO de a se coordona pe distanțe vaste și medii diferite pentru a descuraja agresiunea și a asigura apărarea Alianței. Navele au participat la exerciții complexe de lovire în care au angajat și distrus o dronă daneză, validând capacitatea NATO de a efectua apărare  integrată antiaeriană și antirachetă.

Pe 23 februarie, portavionul francez ”Charles de Gaulle”, care operează sub comanda națională franceză, s-a alăturat celor trei grupuri de atac ale NATO care acționează în Mediterana, crescând numărul de portavioane aliate din regiune la patru.

Pe parcursul a două zile, ”Charles de Gaulle” și aripa sa aeriană îmbarcată, formată din avioane de luptă Rafale, s-au coordonat cu celelalte trei portavioane (”George H.W. Bush”, ”Cavour” și ”Juan Carlos I”) pentru a simula activități de lovire și apărare.

 

NATO a simulat, în premieră, lovituri cu trei portavioane în același timp

 

3. O aeronavă... (rafale-charles-de-gaulle_14056200.jpg)

O aeronavă Rafale M survolând portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Dassault Aviation

În total, pe parcursul NEST 23.1 s-au desfășurat 37 de activități tactice și operative, constând din 198 de ieșiri de avioane, două exerciții comune de recuperare a personalului și două operații simulate de lovire cu câte trei portavioane. Este pentru prima dată când NATO simulează lovituri cu trei portavioane simultan, potrivit comunicatului de presă.

Deși cifrele sunt impresionante, ceea ce reprezintă execuția cu succes a NEST 23.1 este hotărârea NATO ca o singură alianță de a apăra toate statele sale membre prin capabilități avansate și interschimbabilitate, precizează SIXTHFLT în comunicatul de presă.

NEST 23.1 este evoluția naturală a capacității NATO de a integra capabilitățile de lovitură maritimă de înaltă tehnologie ale grupurilor de atac bazate pe portavioane și ale grupurilor de atac expediționare pentru a sprijini apărarea Alianței.

STRIKFORNATO, cu sediul în Oeiras, Portugalia, este Cartierul General al Comandantului Suprem Aliat din Europa (SACEUR), care poate fi dislocat rapid și flexibil, cu proiecție a puterii maritime, capabil să planifice și să execute întregul spectru de operații navale combinate, se precizează în finalul comunicatului de presă.

Nu este exclus ca pe lângă desfășurările de forțe din mările Mediterană și Baltică, zborul bombardierelor B-52H din 28 februarie de deasupra Norvegiei să se fi încadrat în același scenariu al NEST 23.1, care a presupus, în principal, lovituri la mare distanță cu aviația și rachetele.

CITEȘTE ȘI: Demonstrație de forță la un an de la invadarea Ucrainei. Bombardiere B-52 ale SUA și avioane F-16, zbor la joasă altitudine aproape de granița Rusiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel