Demonstrație de forță la un an de la invadarea Ucrainei. Bombardiere B-52 ale SUA și avioane F-16, zbor la joasă altitudine aproape de granița Rusiei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier american de tip B-52, foto: Huston Herald
Bombardier american de tip B-52, foto: Huston Herald

Eveniment excepțional în zona baltică. La fix un an după ce Rusia a început invadarea militara la scară largă a Ucrainei, bombardiere strategice americane B-52H împreună cu avioane tactice Rafale franceze, F-16 poloneze și Eurofighter germane vor survola zona baltică, foarte aproape de Rusia, cu ocazia Zilei Independenței Estoniei.

Două bombardiere strategice B-52 din Aripa 5 Bombardament dislocată la baza Forțelor Aeriene Minot, Dakota de Nord, sunt programate să efectueze un zbor cu apropiere la joasă altitudine pentru a contribui la sărbătorirea Zilei Independenței Estoniei, pe 24 februarie.

„Astăzi, sărbătorim împreună cu prietenii noștri din Estonia, 105 ani de independență. Statele Unite și Estonia sunt aliați apropiați și împărtășesc un parteneriat puternic bazat pe un angajament comun față de democrație, drepturile omului și statul de drept. Rămânem angajați cu fermitate față de libertatea și suveranitatea Estoniei și a tuturor aliaților noștri baltici în timp ce descurajăm și ne apărăm împotriva oricăror amenințări la adresa securității noastre comune”, a declarat generalul James Hecker, comandant atât al Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE), cât și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

 

Zborul va avea loc în capitala Estoniei, Tallinn, la aproximativ 200 kilometri de granița Rusiei

 

2. Boeing B-5... (bombardier-b-52_stratofortress_83131800.jpg)

Boeing B-52 Stratofortress este un bombardier strategic cu reacție, subsonic, cu rază lungă de acțiune. Sursa Foto: U.S. Air Force.

În calitate de aliați NATO, Statele Unite și Estonia lucrează împreună pentru a întări și asigura națiunile baltice, pentru a sprijini operațiile de combatere a terorismului și pentru a fortifica flancul estic al Europei. Cooperarea în materie de securitate dintre SUA și Estonia este una dintre cele mai importante părți ale acestei relații, precizează USAFE pe 23 februarie.

Zborul este programat să aibă loc peste capitala Estoniei, Tallinn, după parada de Ziua Independenței din Piața Libertății. Pe lângă B-52H, mai sunt planificate să zboare și alte aeronave militare, printre care Rafale franceze, F-16 poloneze și Eurofighter germane.

B-52H ”Stratofortress” este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o mare varietate de misiuni. Aeronava poate zbura la viteze subsonice mari la altitudini de până la 50.000 de picioare (15.000 m). Poate transporta muniție convențională ghidată, de cea mai înaltă precizie la nivel mondial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel