Decizie militară majoră în SUA: Grupare navală permanentă pentru a contracara prezența militară a Chinei

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Sură foto: USS Theodore Roosevelt Facebook
Sură foto: USS Theodore Roosevelt Facebook

Un articol foarte interesant pentru a înțelege dinamica strategică a relațiilor militare dintre SUA și China a fost publicat, la capitolul exclusiv, în cunoscuta publicație ”Politico”.

Conform ultimelor informații obținute ”pe surse” din interiorul Pentagonului, acesta are în vedere înființarea unei forțe navale permanente în regiunea Pacificului, pentru a contracara creșterea prezenței militare a Chinei, scrie Politico.

Planul strategilor militari americani implică, de asemenea, crearea, în Pacific, a unui spațiu fizic propice operațiunilor militare planificate de către Pentagon, construcție care să permită secretarului apărării să aloce direct, fără a mai obține aprobările din partea Congresului, resurse suplimentare pentru a promova o atitudine mult mai ofensivă în fața Chinei.

Cele două inițiative, spațiul maritim fizic și operațiunile militare nu sunt încă finalizate, dar adăuga substanță la deja durele declarații ale președintelui american Joe Biden despre expansiunea Chinei în arealul Pacific. Mai mult ar transmite un semnal că noua administrație americană este serioasă cu privire la dorința de a reduce semnificativ acumularea recentă de forță militară a Beijingului și a comportamentului agresiv al său din regiunea Pacificului.

 

NATO se aliniază poziției SUA

 

Aceste informații sunt lansate tocmai la timp, căci tot mai mulți leaderi NATO se aliniază la poziția de confruntare a Washingtonului față de Beijing. Desigur în afară de principalii fondatori, Franța, Germania, Italia sau grupul țărilor nordice, care nu au nici o dorință de a își mări cheltuielile militare și prezența (măcar scenică) în Pacific, atâta timp cât comerțul curge lin iar profiturile sunt foarte bune.

Tocmai pentru suplini aceasta lipsă de entuziasm, mai ales la nivel european, Pentagonul propune o serie de planuri curajoase și deosebit de costisitoare. Propunerile americane sunt produsul unor discuții aplicate al Grupului operativ China din interiorul Pentagonului, pe care Joe Biden l-a creat în luna martie. Scopul acestui grup este să examineze politicile și gesturile Chin ei, pentru a fi în măsură să se răspundă calificat și cu maximă ineficiență. Grupul din Pentagon, condus de Ely Ratner, nominalizat să servească drept cel mai înalt oficial din Pentagon pentru zona Indo-Pacific, și-a finalizat activitatea în aceasta săptămână și a prezentat recomandările sale secretarului Apărării Lloyd Austin.

Neoficial dar ferm, sursele care au dezvăluit o parte din raport au subliniat că nici unul dintre planurile care decurg din propunerile grupului nu sunt finalizate. „Ne uităm la o serie de propuneri în Indo-Pacific și în departament, pentru a sincroniza și coordona mai bine activitățile noastre”, a spus un înalt oficial al administrației, vorbind sub condiția anonimatului.

 

Informațiile „scăpate” în presă arată o pivotare a SUA din Orient și Europa de Est în Indo-Pacific

 

Astfel, trebuie să înțelegem că totul se află în faza pre-decizională. În timp ce inițiativele nu vor fi glonțul de argint pentru a rezolva problemele puse de China, eforturile sunt un semn clar că Pentagonul este hotărât să regândească prezența și utilizarea resurselor sale, spre exemplu din Orientul Mijlociu sau spațiul Estic European pentru a le transfera și restructura pentru a întări prezența SUA în Pacific. Informațiile ”scăpate” în presă de către membrii grupului China din Pentagon par a relief interesul major militar american spre Pacificul de Vest.

Propunerea principală privind forța navală permanentă are la baza conceptul vechi de prezență sezonieră sau de termen lung din timpul Războiul Rece.

 

Efortul prezenței permanente în Indo-Pacific va fi pe umerii SUA

 

Este un concept de flotilă multinațională, cu reprezentanți ai mai multor națiuni. Noul concept, pentru a produce o forță reală și eficientă va include aliați europeni care își doresc prezența navală în Pacific precum Marea Britanie sau Franța (deși aceste state au din ce în ce mai multe probleme de își  finanța modernizarea flotelor militare).

Despre Canada nu poate fi vorba pentru căci din punct de vedere militar Canada nu mai posedă decât o singură fregată operațională din anii 90, ca atare nu este o putere maritimă în sensul militar al cuvântului. Alături de acești membrii NATO vor fi chemate țări precum Japonia și Australia, una cu grave probleme constituționale, căci constituția pacifistă japoneză nu permite construcția unei flotile militare ofensive, cealaltă cu grave probleme financiare, deoarece comerțul australian este practic în totalitate dus cu spațiul Indo-Pacific.

Australia nu își permite construcția unei rețele naționale feroviare, dar să mai construiască portavioane și crucișătoare. Conform ultimelor informații economice și tehnologice nu este încă clar dacă forța navală permanentă ar implica doar nave americane sau ar include și militarii altor națiuni.

Ca atare, toată greutatea acestei prezențe permanente va fi pe umerii SUA. Potrivit analizei Pentagonului, inițiativa propusă ar fi un factor de descurajare, deoarece demonstrează existența unui efort comun, internaționalizat și coerent în combaterea a ceea ce SUA consideră a fi amenințări chineze la conceptul de liberă traversare și de liber schimb, cumulate cu pretențiile teritoriale masive ale Beijingului.

Putem fi siguri că SUA doresc să definească un concept militar nou și mult mai bine finanțat, cu resurse mult mai bine regrupate, pentru a da posibilitatea președintelui american de a avea opțiuni în planurile sale de a stopa expansiunea nu numai economică a Chinei, dar și prezența ei militară crescândă în întreaga lume.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel