De ce neagă România căderea dronelor ruseşti pe teritoriul său. Experţii ucraineni spun care e pericolul pe viitor

România nu a recunoscut că drone ruseşti au căzut pe teritoriul său în timpul atacului lansat de Rusia asupra Ucrainei în noaptea de 3 spre 4 septembrie - scrie RBC, adăugând că, printr-o astfel de reacţie şi având deja un precedent, Bucureştiul a dat dovadă de slăbiciune.

Deși oficialii ucraineni susțin că drone lansate de ruși (sau fragmente din acestea) au căzut pe teritoriul României, dezmințirea a venit chiar de la cel mai înalt nivel din statul român, președintele Iohannis declarând că nu există niciun indiciu cu privire la o prăbușire a unei drone rusești pe malul românesc al Dunării. 

O serie de comentatori din spațiul public ucrainean au analizat reacția prudentă a țării noastre.

Într-un comentariu pentru RBC, citat de Rador, Oleksandr Kovalenko, observator politico-militar în grupul ucrainean "Rezistenţa Informaţională", a remarcat că "din partea României erau aşteptate cuvinte mai dure, dar aceasta a arătat o poziţie fără coloană vertebrală".

"Asta nu înseamnă că (românii, n.r.) ar fi trebuit să declare război sau să invoce Articolul 5 din Tratatul de NATO, ci înseamnă că România trebuie să declare ferm că este inacceptabil ca spaţiul său aerian să fie folosit pentru lovituri împotriva Ucrainei" - a subliniat Kovalenko. Potrivit expertului, Ucraina nu putea doborî astfel de ţinte, din moment ce ele se aflau în spaţiul aerian al României.

"Ce indică acest lucru? Faptul că România, având un astfel de precedent, a dat dovadă de slăbiciune. Acest lucru mă surprinde, pentru că (România, n.r.) nu are de ce să se teamă. Ce ar face Rusia? Ar lansat un atac cu rachete asupra Bucureştiului? Nu există aşa ceva! Dar vecinii noştri întâi nu recunosc că rachete (ruseşti, n.r.) intră în spaţiul lor aerian, iar acum nu recunosc dronele Shahed, deşi există dovezi. Toată această situaţie pare nu doar amuzantă, ci şi foarte tristă" - a adăugat Oleksandr Kovalenko.

La rândul său, un alt expert ucrainean, seful Centrului ucrainean de Cercetări Juridice şi Militare, Oleksandr Musienko, a amintit pentru RBC faptul că nu este prima dată când astfel de incidente au loc pe teritoriul unui stat NATO. "Cred că acest lucru (afirmaţia României - n.r.) are legătură cu însăşi poziţia NATO. Închiderea conştientă a ochilor la incidente pe care le consideră nesemnificative, pentru a nu provoca o escaladare cu Rusia. Dar trebuie să înţelegeţi că, cu cât închid ochii mai departe, cu atât Rusia îşi va permite mai mult în viitor" - a afirmat Musienko.

RBC aminteşte că, în noaptea de 3 spre 4 septembrie, invadatorii ruşi au încercat să lovească Ucraina cu drone kamikaze Shahed, atacul vizând regiunea sudică Odesa.

Ulterior, Ministerul de Externe de la Kiev a făcut o declaraţie potrivit căreia, în timpul atacului lansat de ruşi, drone Shahed au căzut şi au explodat pe teritoriul României.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării de la Bucureşti a negat aceste informaţii. La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Ucraina are dovezi fotografice că drone de atac ruseşti au căzut pe teritoriul României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel