De ce Lynx nu a ajuns încă pe frontul din Ucraina? Mașinile de luptă sunt și în „bătălia pentru România”: Dacă vor câștiga vor forma „triunghiul Lynx” în regiune

Mașină de luptă Lynx KF41, prezentată la Kielce în Polonia, în cadrul expoziției MSPO 2024. Photo source: DefenseRomania
Mașină de luptă Lynx KF41, prezentată la Kielce în Polonia, în cadrul expoziției MSPO 2024. Photo source: DefenseRomania

Vehicululele de luptă ale infanterie KF41 Lynx produse de concernul german Rheinmetall sunt încă în faza de testare în Ucraina, ceea ce ar putea afecta planurile de producție. Interesant e că Lynx vor intra și în competiția tocmai lansată de România în ceea ce privește achiziția de mașini de luptă ale infanteriei, o competiție ce se anunță teribil de strânsă, iar dacă cumva o vor câștiga se va forma un așa-numit „triunghi Lynx” în regiune. 

Revenind puțin la cazul Ucraina, trebuie menționat că în acest moment vehiculul de luptă pentru infanterie KF41 Lynx, dezvoltat de concernul german de apărare Rheinmetall, este încă supus testelor în Ucraina. Este vorba, însă, de teste desfășurate pe poligoane din spatele frontului, fără a fi utilizat în luptele de pe linia frontului.

Acest lucru a fost relatat de German Aid to Ukraine, citând declarațiile directorului general al concernului, Armin Papperger, care a refuzat să ofere detalii privind termenele lucrărilor. Dclarațiile sunt preluate de analiștii portalului ucrainean Defense Express. Sursa citată amintește totodată că a trecut deja o perioadă de șase sau chiar șapte luni de când primul exemplar al mașinii de luptă a fost livrat în Ucraina pentru testare. Se întâmpla în ianuarie 2025.

Planurile nemților sunt foarte ambițioase. Rheinmetall dorește producția mașinilor de luptă Lynx pentru Ucraina, pe teritoriul țării noastre vecine.

Astfel, Rheinmetall își dorește încheierea cât mai rapidă a unui acord de livrare, deoarece fiecare săptămână de întârziere afectează șansele de a începe în Ucraina producția de serie a modelului Lynx. Planul e ca această producție să înceapă în anul 2027. Dacă această dată va fi amânată, ar fi deja a doua întârziere a proiectului, un semnal nefavorabil pentru părțile interesate, mai remarcă analiza citată.

Pentru semnarea contractului de către ucraineni, este necesar și un acord cu guvernul german privind finanțarea. Cu toate acestea, cel mai probabil Berlinul așteaptă doar o „undă verde” din partea Ucrainei.

CEO-ul Rheinmetall  estimează că Ucraina are nevoie de aproximativ 3.000 de vehicule de luptă pentru infanterie, însă recunoaște totodată că nu există fonduri suficiente pentru a acoperi această cerere. Se așteaptă însă ca viitorul contract pentru Lynx să se ridice la câteva miliarde de euro.

 

De ce întârzie aruncarea în luptă a blindatelor Lynx? Teste peste teste, ucrainenii doresc să le adapteze nevoilor și caracteristicilor războiului rus de agresiune aflat în defășurare

 

2. Rheinmetal... (1rheinmetall-construieste-primul-lynx-kf41-ifv-in-uzina-zalaegerszeg_05072900.jpg)

Rheinmetall Ungaria; primul Lynx KF41 IFV în uzina Zalaegerszeg. Photo: Rheinmetall

Situația testelor pare oarecum ciudată, întrucât mașinile de luptă Lynx au fost deja testate la scară largă în Ungaria, unde este a început și producția în serie. De asemenea, Italia a optat pentru un model similar și pregătește o comandă masivă.

Defense Express remarcă faptul că Ucraina are propriile cerințe specifice pentru ca un vehicul să treacă testele trasate de statul ucrainean. Unele dintre aceste cerințe pot fi formale și particulare, în timp ce altele sunt justificate și necesare în condițiile actuale ale câmpului de luptă.

Totodată, vehiculul Lynx ar trebui adaptat în anumite privințe, incusiv în ceea ce privește armamentul pe care îl vor putea integra. Cazul rachetelor antitanc israeliene Spike e elocvent, căci din motive politice integrarea nu ar putea fi posibilă.

Astfel, testările suplimentare ar putea fi justificate.

„Deocamdată, nu rămâne decât să așteptăm noi informații, întrucât niciuna dintre părți nu a comentat oficial situația”, conchide analiza ucrainenilor.

 

Lynx în „bătălia pentru România” și posibilul „triunghi Lynx” care s-ar forma în regiune: Ungaria, Ucraina, România

 

3. Vehiculul ... (ifv-lynx_36293600.jpg)

Vehiculul de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx KF41 care a intrat în producţia de serie la uzina Zalaegerszeg din Ungaria

România va achiziționa 246 de maşini de luptă, simulatoare, suport logistic, într-un contract pentru care va plăti peste 2,5 miliarde de euro.

Procedura de achiziție a fost anunțată săptămâna trecută de ministrul Apărării Ionuț Moșteanu, așa cum a anunțat la vremea respectivă și DefenseRomania.

„Azi (n.r. - 09.07.2025) am pus în transparență pe site-ul Ministerului Apărării două Hotărâri de Guvern pentru două proceduri mari de achiziție. E vorba despre arma individuală tip NATO și vehiculele de luptă ale infanteriei. Sunt două proceduri mari de achiziții cu o valoare mare și critice pentru Armată”, declara ministrul Moșteanu.

Pentru mașinile de luptă ale infanteriei, un contract de aproximativ 2.5 miliarde de euro, există deja confirmări ale ofertelor din partea Rheinmetall cu Lynux, BAE Systems cu CV90, General Dynamics European Land Systems cu ASCOD și desigur Hanwha Aerospace cu Redback, ultima fiind deja prezentă în țara noastră unde ridică o fabrică unde va produce obuziere de ultimă generație K9 Thunder care beneficiază de multe comunalități cu Redback, inclusiv pe partea de mentenanță.

Contractul de aproximativ 2.5 miliarde de euro are ca obiectiv furnizarea a 246 de mașini de luptă ale infanteriei (IFV) pentru Armata României.

În regiune Ungaria operează și ea mașini de luptă Lynx, produse de Rheinmetall pe teritoriul maghiar. Dacă procedura de achiziție a României ar fi câștigată de nemți, ar însemna că Rheinmetall va avea un „triunghi Lynx” în regiune. În Ungaria, România și Ucraina.

O cerință obligatorie a licitației României e ca producția să se desfășoare pe teritoriul României, cu implicarea industriei de apărare române.

CITEȘTE ȘI: Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel