Datele ”open-source” de la publicația Janes, în centrul primei operații militare britanice, condusă de o inteligență artificială

Gheorghita Orjanu |
Data publicării:

Cunoscuta publicație specializată în informații de apărare din surse deschise - Janes, a informat, pe 25 august, că a jucat un rol major în prima utilizare a inteligenței artificiale (AI - Artificial Intelligence) în operațiile desfășurate de Forțele Terestre britanice (British Army), pe parcursul exercițiului „Furtună de primăvară”.

Informațiile fundamentale furnizate de Janes, care au fost interconectate cu date și sisteme puse la dispoziție de o terță parte, au fost folosite pe timpul primei întrebuințări a unei AI, în cursul unei operații militare a British Army. Militarii din Brigada 20 Infanterie Blindată au folosit un motor [software] AI, care a  încorporat informațiile de la Janes, pentru a furniza date despre mediul înconjurător și teren.

„În ultimii doi ani, Janes a colaborat cu British Army la acest proiect special pentru a interconecta informațiile noastre sigure din surse deschise și pentru a sprijini algoritmii dezvoltați de Enhanced Command and Control Spearhead (EC2SPHD). Datele Janes au fost o componentă fundamentală a acestui proiect, alimentând diferiți algoritmi, precum și sprijinind conexiunea, standardizarea și contextualizarea altor date din sistem ale Ministerului Apărării (MoD)”, a declarat Ben Conklin, director de produs (Chief Product Officer) la Janes.

 

Despre EC2SPHD

 

În mai 2021, o AI a fost folosită pentru prima dată la operațiile desfășurate de British Army, de către militari ai Brigăzii 20 Infanterie Blindată. Motorul [software] AI utilizează tehnici de automatizare și analiză inteligentă, precum și algoritmi de învățare supervizați. Prin exploatarea instantanee a informațiilor despre mediul înconjurător și teren, AI face mult mai rapidă planificarea și analiza diferitelor cursuri de acțiune.

„Ne străduim să ne sprijinim clienții printr-o luare accelerată a deciziilor și, odată cu dezvoltarea EC2SPHD, care se bazează pe informația fundamentală de la Janes, British Army este capabilă să asimileze rapid mase de date complexe, ceea ce îi permite să planifice mai bine și mai eficient", a spus Conklin.

Motorul AI a fost livrat EC2SPHD. Programul EC2SPHD are sarcina de a analiza tehnologiile emergente, inclusiv automatizarea, inteligența artificială, învățarea automată și modalitățile de lucru, pentru a reduce încărcarea cognitivă asupra omului și a accelera procesul de luare a deciziilor în beneficiul apărării. Programul este livrat de un consorțiu comun industrie de apărare - MoD, care include IBM, ESRI, Janes, Direcția de Informații a British Army și Laboratorul de Știință și Tehnologie al Apărării (Dstl - Defence Science and Technology Laboratory).

 

Despre Janes

 

Agenția pentru informații de apărare, Janes, este considerată una dintre cele mai de încredere surse de informații la nivel mondial, deși se bazează exclusiv pe informații din surse deschise (open-source). Potrivit site-ului internet propriu, culege informații de peste 120 de ani, perioadă în care s-a adaptat și  extins, ajungând la cea mai importantă agenție globală de informații de apărare open-source.

 

Despre Janes Interconnected Intelligence

 

Produsul a interconectat milioane de date sigure din informațiile fundamentale ale Janes pentru a furniza o singură sursă de informație corectă. Noua soluție sporește certitudinea deciziei, interconectând informațiile sigure ale Janes cu capabilitățile militare, ordinul de luptă, evenimente, echipamente, piețe, prognoze și producători diverși. Capacitatea de a interconecta, contextualiza și integra informațiile fundamentale Janes cu datele proprii ale terților și ale clienților oferă un cadru consistent, care vine în sprijinul obținerii de informații din toate sursele, într-un mod acționabil, rezultând o evaluare mai completă și mai sigură.

Comentariul autorului: Folosirea de informații din surse deschise de către forțele armate din întreaga lume nu este ceva nou, însă surprinde faptul că Janes, o companie civilă până la urmă, a ajuns, în mod oficial, la nivelul de a fi folosită de forțele armate drept agenție de informații, adică furnizează date, care sunt considerate, din start, corecte.

Potrivit descrierii produsului “Janes Interconnected Intelligence”, compania Janes a realizat deja o AI, care prelucrează propriile date și oferă un răspuns standardizat, care este folosit de motorul AI dezvoltat în cadrul programului EC2SPHD. Probabil, terța parte care a mai furnizat informații în cadrul exercițiului „Furtună de primăvară”, este Direcția de Informații a British Army.

Se pare că, britanicii au conceput o arhitectură generală de AI, care are un grad mare de ierarhizare și modularizare. Motorul AI al EC2SPHD primește informații evaluate de la alte AI și ia decizii finale pe baza acestora. Celelalte AI, desigur fiecare cu un motor propriu, prelucrează informații specifice unor domenii, de exemplu armamente, starea vremii, date geografice etc. În funcție de gradul de complexitate al domeniului, pot exista AI și la nivele situate mai jos în ierarhia domeniului.

Acest mod de abordare este un început în dezvoltarea sistemelor AI, fiind similar organizării activității umane într-o companie, pe ierarhii și specialități. Într-un final, o AI va putea înțelege și evalua, fără sprijinul altor AI, orice informație indiferent de domeniu și de formatul electronic în care este prezentată acea informație, reducându-se astfel riscul de incompatibilitate.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel