Cum oprim imperialismul Rusiei fără a repeta greșelile din anii 1930?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pool / AFP via Getty Images and Fine Art Images / Heritage Images / Getty Images Richard Cohen via Smithsonian Magazine
EXCLUSIV
Foto: Pool / AFP via Getty Images and Fine Art Images / Heritage Images / Getty Images Richard Cohen via Smithsonian Magazine

„Unde merge războiul? Este cred cea mai des pusă întrebare, cum se termină totul. Am pus și eu această întrebare unor actuali și foști lideri din Europa și SUA, încercând să înțeleg la rândul meu care este dezvoltarea. Am primit următorul răspuns: Finalitatea trebuie să fie aceea în care Ucraina să fie victorioasă iar Federația Rusă să nu fie înfrântă” - Cristi Diaconescu, fost ministru de Externe al României, la Televiziunea Română.

Am auzit de mai multe ori de teama scenariului înfrângerii Rusiei și declanșarea unui conflict intern în Federație care să ducă la prăbușirea Federației Ruse prin declararea independenței a unor actori federali. E un scenariu de care se tem tot mai mulți analiști și politicieni occidentali în contextul în care un cutremur precum prăbușirea necontrolată a Rusiei, o țară cât un continent, nu poate să nu aibă replici puternice în întreaga regiune. Și mai e și teama că uriașul arsenal nuclear al Rusiei ar putea cădea în mâinile republicilor din Federație. Își poate imagina cineva o Cecenie nucleară?

Pe de altă parte doar o înfrângere militară totală și o capitulare au făcut posibile extirparea imperialismului Germaniei naziste și a Japoniei imperiale. 

Niciunul din aceste scenarii nu pare plauzibil. Trupele ucrainene nu vor defila prin Piața Roșie precum au făcut-o rușii în Berlin pe Alexanderplatz. Și nici Rusia probabil nu va fi lăsată, inclusiv de China, să se prăbușească și să se scufunde într-un război civil. Doar că cifrele nu țin cu Moscova. Sancțiunile care nu au avut efectul așteptat pe termen scurt încep să lucreze. Potrivit datelor oficiale prezentate chiar de ruși, în 2021 Federația Rusă a exportat către Europa 155 de miliarde de metri cubi de gaz natural. În 2023 cifra nu va depăși 30 de miliarde de metri cubi iar piața din Asia nu e o soluție pe termen scurt. Noile conducte ar putea fi gata în cel mai fericit caz în 10 ani iar capacitatea maximă pe care ar putea să o atingă ar fi de 70 de miliarde de metri cubi anual. Să nu mai vorbim de preț. În contextul în care exportul de gaze și petrol reprezintă peste 50% din bugetul Rusiei, e clar că Moscova se îndreaptă cu viteză spre zid. Nu știm cât de departe e încă zidul și cât va rezista Ucraina.

Rubiconul a fost trecut. Atunci care e soluția? Cum oprim acest ciclu de agresivitate rusă, ciclu care se repetă la câteva generații? 

Democrația e un antidot al expansionismului cel puțin pentru ținerea lui sub control. Dar poate că democratizarea Rusiei, un proces care va fi foarte lung, și care a încercat cu greu să iasă din chinurile facerii în februarie 1917 sub guvernul provizoriu al lui Aleksandr Kerenski, precum și în primii ani de după 1990, e doar o viziune politică romantică. Ori un asemenea proces trebuie să plece de la prăbușirea regimului Putin, cum altfel, decât printr-o victorie a Ucrainei, nu neapărat în forma ei maximală cu steaguri ucrainene fluturând pe turnurile Kremlinului, ori un colaps economic.

Ce e clar la aproape un an de război e că Rusia nu trebuie lăsată să învingă în Ucraina. S-ar da naștere unui precedent care nu ar face decât să arunce în aer sistemul de securitate bazat pe dreptul internațional. Victoria Rusiei în Ucraina ar porni cronometru către o conflagrație majoră între NATO și Rusia în următorii ani.  Rusia trebuie oprită și învinsă în Ucraina. Indiferent de costuri. Să nu repetăm greșelile din anii 1930 pe care Occidentul le-a făcut oferind concesii și compromisuri Germaniei naziste, tocmai de teama unui război. Atunci acel cronometru a mai fost odată apăsat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel