”Pumnalul fără egal” doborât de Patriot. Racheta hipersonică Kinzhal are slăbiciunile sale. Rusia a încercat, fără succes, să prevină dezastrul și a „vânat” bateriile Patriot

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

În noaptea de 4 mai, a fost foarte mult ”zgomot” peste Kiev. Capitala este obișnuită cu bombardamentele, dar în acea noapte exploziile au fost „speciale”, pentru că existatu informații privind o posibilă doborâre a rachetei hipersonice Kinzhal de către antiaeriana ucraineană.

Ultimele 48 de ore au fost extrem de aglomerate. Informațiile privind duelul dintre mândria Armatei ruse, racheta hipersonică Kinzhal / Kinjal (trad. ”Pumnal”), și mult lăudatul sistem antiaerian și antirachetă ”Patriot”, s-au succedat rapid.

Astfel, după ce autoritățile militare din regiunea Kiev au anunțat că a fost doborâtă o rachetă balistică, informație care a dat naștere speculațiilor privind doborârea unui Kinzhal rusesc, la câteva ore după aceea, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene Iuri Ignat a negat informația.

Sistemul de rachete sol-aer Patriot PAC 3

Totuși, sâmbătă, la nici 24 de ore după declarațiile lui Iuri Ignat, a venit informația confirmată oficial: șeful Forțelor Aeriene ucrainene a recunoscut că racheta doborâtă de Patriot este una hipersonică.

Așa cum remarca inițial și DefenseRomania, probabil că ucrainenii au dorit să ascundă capabilitățile reale ale sistemului Patriot, dar au renunțat la această tactică după ce a fost cert că și partea rusă era la curent cu doborârea rachetei Kinzhal.

Cum e și normal, nu se cunoaște cu exactitate câte baterii de Patriot se află acum în Ucraina și, evident, nu se știe nici dispunerea acestora, dar se pare că elemente ale sistemului american au fost aduse în zona capitalei Kiev.

Citește și: Vești proaste pentru Moscova: Al doilea PATRIOT, operaționalizat în Ucraina. Sistemul va putea lovi până la 150 de km

Rușii încearcă să repereze Patriot

Sistem Patriot - Forțele Armate poloneze

De altfel, conștientă de pericolul pe care îl constituie Patriot pentru rachetele ruse, Armata condusă (încă) de Gherasimov a încercat, în mai multe rânduri, să vâneze sistemul american.

Prima testare a a avut loc în luna martie, la atacul masiv cu rachete, specialiștii ucraineni estimând atunci că Moscova încearcă să afle dacă patriot a ajuns sau nu în Ucraina.

Acum, la ultimele atacuri, a devenit clar că rușii vânează sisteme de rachete antiaeriene americane în Patriot, care a intrat recent în serviciul de luptă al Ucrainei, fapt remarcat și de expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko.

Analistul susține că unele rachete au avut rol de ”momeală”. Astfel, câteva rachete Kh-55 folosite de forțele ruse în timpul ultimelor două atacuri cu rachete asupra Ucrainei erau fără focos.

Foto: Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS

"Adică au fost folosite ca ”semifabricate”, pentru a epuiza apărarea antiaeriană și pentru a distrage atenția. De asemenea, trebuie înțeles că astfel de semifabricate sunt folosite și pentru a dezvălui apărarea antiaeriană".

Într-adevăr, Patriot chiar pare să fi îngrijorat Federația Rusă. Spre deosebire de variantele anterioare (PAC-1 și PAC-2) care dispuneau de capacități limitate de combatere a rachetelor balistice, interceptorul PAC-3 este semnificativ mai precis și îmbunătățește capacitatea de distrugere a rachetei balistice datorită utilizării tehnologiei hit-to-kill (interceptorii anteriori explodau în vecinătatea țintei ostile, PAC-3 lovește direct ținta) și a radarului activ în bandă K.

Descarcă aplicația DefenseRomania de aici: iOS (App Store)   Android (Magazin Play)

Ce știe ”să facă” racheta hipersonică Kinzhal

 

Kinzhal a fost prezentat constant de Vladimir Putin ca o armă ce nu poate fi doborâtă de niciunul dintre sistemele de apărare aeriană ale lumii.

Nu se cunoaște exact când a început dezvoltarea rachetei, dar în jurul anului 2010 diagramele conceptuale ale rachetelor rusești Iskander instalate pe avionul de luptă MiG-31 au început să fie publicate online.

Pe baza acestor scheme, precum și a aspectului său general, analiștii cred că este un derivat al rachetei balistice terestre cu rază scurtă ”Iskander-M”.

Racheta Kinzhal, transportată de MiG-31K

Rusia a dezvoltat probabil această rachetă pentru a lovi mai ușor infrastructura militară critică (cum ar fi aerodromurile, depozitele, centrele de comandă etc.) și pentru a contracara sistemele americane de apărare antirachetă, cum ar fi THAAD.

În plus, „Pumnalul” poate reprezenta și o amenințare pentru portavioanele SUA și NATO. 

Și acum ajungem la specificații. Cel mai important plus al ”Kinzhal-ului” este viteza hipersonică. Rusia se mândrește, probabil pe bună dreptate , că „Pumnalul” accelerează rapid până la o viteză de Mach 4 (4.900 km/h) și poate atinge viteze de până la Mach 10 (12.350 km/h). Are o autonomie între 1.500 la 2.000 km.

Această viteză, combinată cu o cale de zbor instabilă și manevrabilitate ridicată a rachetei, poate face dificilă interceptarea acesteia.

Totuși definiția rusă pentru Kinzhal ca fiind o rachetă „hipersonică” este oarecum înșelătoare, deoarece se pare că aceasta atinge viteze hipersonice (adică peste Mach 5) după o anumită etapă de zbor. 

Ucrainenii nu au dat mai multe detalii care să arate și viteza aproximativă a rachetei doborâte. De asemenea, rămâne de văzut cum se va comporta sistemul Patriot în eventualitatea în care rușii vor lansa concomitent mai multe rachete hipersonice (în ipoteza în care Rusia mai dispune de stocuri suficiente de rachete Kinzhal). 

În orice caz, lovirea rachetei hipersonice de ultimă generație a Rusiei reprezintă un eșec major pentru Rusia, atât în războiul din Ucraina, cât și în campania sa propagandistică care promovează noile armele sale arme ca sisteme fără egal în lume. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel