Kievul confirmă: Sistemul Patriot a doborât racheta hipersonică Kinzhal în Ucraina, după ce inițial ucrainenii au negat informația

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate ucrainene ar fi doborât o rachetă balistică, în noaptea de 4 mai, deasupra Kievului, potrivit publicației ucrainene Defense Express. Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mîkola Olesciuk, a confirmat că în timpul atacului nocturn din 4 aprilie, armata ucraineană a reușit pentru prima dată să doboare o rachetă inamică de tip „Kinzhal”.

Joi, 4 mai, o alertă aeriană a răsunat în zona Kievului, între orele 02:03 și 06:02. După încheierea alertei aeriene, Administrația Militară a orașului Kiev a raportat că rușii au atacat capitala inclusiv cu „rachete, probabil de tip balistic”, menționând că tipul de rachetă va fi stabilit în urma examinării rămășițelor.

Pe baza analizei fotografiei cu epava rachetei doborâte, care prezintă urme de perforare în urma lovirii de către muniția de interceptare și pe baza exploziei de mare putere, care a avut loc pe cerul Kievului în jurul orei 02:40, jurnaliștii de la Defense Express, au concluzionat că militarii ucraineni au doborât o rachetă hipersonică Kh-47 „Kinzhal” și a sugerat că a fost interceptată cu succes de sistemul Patriot.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au negat inițial doborârea unei rachete balistice deasupra capitalei în noaptea de 4 mai. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ignat, a declarat, pentru Suspilne, că nu au fost detectate rachete balistice deasupra capitalei în acea noapte.

Iată că sâmbătă, Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mîkola Olesciuk, a confirmat că în timpul atacului nocturn din 4 aprilie, armata ucraineană a reușit pentru prima dată să doboare o rachetă inamică de tip „Kinzhal”.

Potrivit lui Olesciuk, „Pumnalul” a fost doborât cu ajutorul sistemului Patriot. "S-a întâmplat în timpul atacului nocturn din 4 mai pe cerul regiunii Kiev. Racheta Kh-47 a fost lansată de un MiG-31K de pe teritoriul Rusiei", a adăugat comandantul.

 

Ucraina a încercat să-și ascundă capabilitățile reale

Sistem Patriot, operat de militari ucraineni

Totuși, în ciuda dezmințirilor venite de la oficialii ucraineni, varianta doborârii rachetei Kinzhal nu putea fi trecută cu vederea. În lunile premergătoare sosirii sistemului antiaerian în Ucraina, chiar purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene declara că sistemul Patriot are capacitatea de a lovi rachete hipersonice.

Este posibil ca Forțele Aeriene ucrainene să fi dorit să ascundă faptul că au doborât racheta hipersonică Kinzhal, ceea ce ar confirma prezența unui sistem Patriot în zona Kievului. Probabil că o analiză ulterioară a ucrainenilor a relevat că oficialii ruși dețin informații privind doborârea rachetei, așa că negarea din partea Kievului ar fi fot inutilă.

De altfel, o opinie similară vine și din parte canalului de Twitter ”Ukraine Weapons Tracker”, care suspectează că oficialii militari ucraineni nu vor să dezvăluie care sunt capabilitățile reale ale sistemului antiaerian ucrainean.

 

Ce spunea vineri Defense Express

 

Resturile rachetei, fără focosul exploziv, au căzut pe stadionul din capitală, potrivit Defense Express, care a comparat fotografiile primite cu imaginile oficiale ale rachetei Kh-47 „Khinzhal”, dar și cu rachetele balistice Kh-22 și „Iskander”, pe care forțele ruse le-au mai lansat asupra Ucrainei.

Racheta Iskander

Prezența în Ucraina a mijloacelor de luptă împotriva rachetelor balistice a fost raportată oficial de Forțele Aeriene ucrainene la sfârșitul lunii aprilie. Este vorba despre sistemul antirachetă Patriot primit din Statele Unite ale Americii (SUA), care poate intercepta atât rachete balistice, cât și de croazieră precum și avioane de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel