Croaţia nu mai achiziţionează avioane F-16, la mâna a doua, din Israel

S.I. Catalin |
Data publicării:

Croaţia poartă discuţii cu Suedia şi Statele Unite ale Americii în legătură cu achiziţia de avioane de luptă pentru modernizarea forţelor sale aeriene, deoarece acordul cu statul Israel, privind avioanele F16 Barack, a fost suspendat, a declarat joi ministrul croat al apărării, Damir Krsticevic, transmite Reuters.

Zagrebul a fost pe punctul de a încheia un acord privind achiziţia unei escadrile de aeronave F-16 recondiţionate din Israel, dar în cele din urmă Israelul a informat Croaţia că nu poate vinde avioanele, întrucât nu a obţinut aprobarea Statelor Unite.

Israelul a concurat cu mai multe alte ţări pentru tranzacţia cu Zagreb, cel mai serios competitor dovedindu-se grupul suedez SAAB, care s-a oferit să echipeze forţele aeriene croate cu avioane Gripen noi.

„Guvernul croat „rămâne hotărât să rezolve această chestiune strategică. Ne aflăm în discuţii cu Suedia şi cu SUA şi vom informa publicul imediat ce vom dispune de informaţii concrete", a declarat presei ministrul apărării.

Croația și Israelul ajunseseră la un acord privind avioanele F16 Barack la mâna a doua în primăvara anului trecut.

O tranzacție de jumătate de miliard de dolari pentru 12 aparate de luptă care urmau să înlocuiască MIG-urile 21. Avioanele F16 urmau să vină cu echipamente electronice israeliene pe ele, cu sisteme radar și cu alte servicii oferite de Israel.

Pentru a vinde însă aparatele, Israelul trebuie să obțină aprobarea părții americane, producătorul lor. 

Oficialii americani au susținut că Israelul a acționat nepotrivit încercând să facă profit pe spatele Statelor Unite. Oficialii americani au fost deranjați și de faptul că avioanele americane nu ar fi trebuit să fie vândute unei terțe părți fără aprobarea lor. Astfel, Israelul a intrat într-o competiție cu Statele Unite

Croaţia a aderat la NATO în 2009 şi la Uniunea Europeană în 2013. Forţele sale aeriene sunt echipate cu MiG-uri 21 ruseşti datând din perioada când Croaţia făcea parte din Iugoslavia, dar aeronavele sunt îmbătrânite şi doar câteva mai sunt funcţionale în momentul de faţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel