Critici privind achiziția României de blindate amfibii din SUA. Dar poate Saur 2 românesc concura cu AAV al SUA, chiar și cu o vechime de 40 de ani?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
AAV (Assault Amphibious Vehicle). Foto: U.S. Army
AAV (Assault Amphibious Vehicle). Foto: U.S. Army

România va achiziția blindate amfibii șenilate americane Assault Amphibious Vehicles (AAV). AAV este produs din 1972 și se află în dotarea mai multor forțe armate. Decizia nu a fost însă bine primită de industria de apărare din România care speră de mai mulți ani la revitalizarea programului românesc Saur 2.

În aceste zile, așa cum anunța și DefenseRomania, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de vehicule blindate cu șenile Assault Amphibious Vehicles (AAV) către România. Decizia a fost publicată pe site-ul Biroului de Cooperare și Securitate în domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA la 27 iulie. Afacerea vizează 21 de transportoare blindate, în trei versiuni.

Departamentul de Stat a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări militare externe către Guvernul României a șaisprezece (16) vehicule amfibii de asalt (AAV) și a echipamentelor aferente, la un cost estimat de 120,5 milioane de dolari. 

Guvernul român solicitase anterior Statelor Unite achiziționarea a 16 vehicule blindate pe șenile AAVP-7A1 destinate transportului și debarcării de trupe, 3 vehicule de comandă AAVC-7A1 și 2 transportoare blindate de trupe AAVR-7A1.

În plus, această solicitare include 16 mitraliere grele Browning M2, precum și cinci mitraliere M240B 7,62 și lansatoare automate de grenade MK-19 de 40 mm și sisteme de ochire cu termoviziune M36E T1.

 

Industria românească de apărare critică decizia de a achiziționa AAV americane și cere revitalizarea programului românesc Saur 2. Dar poate concura Saur 2 cu AAV americane chiar și cu o vechime de 40 de ani?

 

2. AAV (Assau... (blindat-amfibiu-american_20154200.png)

AAV (Assault Amphibious Vehicle). Foto: U.S. Army

Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, e convins că da. Acesta e de părere că în locul AAV-urile americane care vor fi înlocuite de forțele armate ale SUA și care vor fi vândute României, s-ar fi putut achiziționa blindate amfibii Saur 2 ceea ce ar fi adus și locuri de muncă.

„Achiziţionarea unui batalion de transportoare Saur 2 ar duce la crearea a 2500 locuri de muncă, va angrena în realizarea sa 250 de firme româneşti de stat şi private, în condiţiile în care transportorul este omologat, testat şi poate fi îmbunătăţit continuu, la cerere. (...) Ei, americanii, scot treptat AAV-urile din structurile corpului de puşcaşi marini şi le înlocuiesc cu vehicule blindate amfibii cu roţi care au la bază Iveco SuperAV 8X8 modificat încât sa satisfacă cerinţele operaţionale, iar noi achiziţionăm acest tip de transportor blindat”, a precizat Bucuroiu, pentru publicația Bursa, criticând alegerea făcută de România.

Saur 2 a fost omologat iar producția - gata de lansare. Blindatul amfibiu românesc a rămas la nivel de prototip.

În 2011 Ministerul Apărării din România și-a anunțat intenția de a achiziționa Saur 3 în programul național „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Dar nici această achiziție nu s-a concretizat.

În cele din urmă decizia specialiștilor din Ministerul Apărării a fost de a alege blindate de ultimă generație cu tehnologie din vest. În programul transportoarelor blindate s-a ales Piranha 5, în pofida faptului că blindatele nu sunt flotabile.

3. Transporto... (saur_2_romarm_20464000.jpg)

Transportor blindat amfibiu Saur 2, sursă foto: Romarm

Rămâne întrebarea dacă în ceea ce privește cele 21 de blindate AAV americane flotabile, cu o vechime de aproximativ 40 de ani, România nu ar fi putut alege Saur 2 pentru a susține industria.

În urmă cu o lună, același Constantin Bucuroiu, într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, critica faptul că industria din România nu a primit niciun contract pentru Saur 2, fapt care ar fi esențial pentru a ieși la export.

„Saur 2 nu e în producție. Armata nu a vrut să achiziționeze Saur 2 deși au fost multe discuții cu privire la achiziție, măcar pentru ca un sprijin pentru noi (n.r. - industria de apărare din România), să putem ieși la export. MApN nu a dorit să achiziționeze nici măcar un batalion de Saur 2. Saur 2 a trecut toate probele, inclusiv de trecere fluvială. E un model 100% românesc”, preciza acum o lună Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel