Cristian Diaconescu dezvăluie un răspuns primit din SUA: Ucraina trebuie să câștige războiul iar Rusia să nu fie înfrântă

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський

La aproape un an de la invadarea Ucrainei pe scară largă de către Federația Rusă întrebarea care e pe buzele tuturor e: Cum se va termina totul?

Diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în cadrul unui interviu acordat Televiziunii Române în această săptămână, s-a „confruntat” în mod evident cu întrebarea „Unde merge războiul?”.

Cristian Diaconescu spune că a pus și el această întrebare liderilor europeni și americani, iar soluția ideală e o victorie a Ucrainei, fără ca Rusia să fie înfrântă. E însă foarte greu de implementat o asemenea dezvoltare.

„Unde merge războiul? Este cred cea mai des pusă întrebare, cum se termină totul. Am pus și eu această întrebare unor actuali și foști lideri din Europa și SUA, încercând să înțeleg la rândul meu care este dezvoltarea. Am primit următorul răspuns: Finalitatea trebuie să fie aceea în care Ucraina să fie victorioasă iar Federația Rusă să nu fie înfrântă. Dar acest lucru ar însemna automat ca Moscova să se recunoască înfrântă ceea ce se pare că e din ce în ce mai mult o dezvoltare, deși dorită, foarte complicată”, a punctat diplomatul român.

Scenariul înfrângerii Rusiei și declanșarea unui conflict intern care să ducă la prăbușirea Federației Ruse prin declararea independenței a unor actori federali e un scenariu de care se tem mai mulți analiști și politicieni occidentali în contextul în care uriașul arsenal nuclear al Rusiei ar putea cădea în mâinile republicilor din Federație.

 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei

 

Rusia a generat pe data de 24 februarie 2022 cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei e primul război de cucerire purtat pe teritoriul Europei după evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.

Invazia barbară a trupelor ruse, împotriva tuturor normelor de drept internațional, s-a dorit a fi o „operațiune militară specială” fulger, pe trei direcții, cu scopul de a „denazifica” și decapita conducerea politică a Ucrainei. Ca urmare a unei rezistențe formidabile a Ucrainei, coroborat cu sprijinul etapizat al Occidentului unit, Rusia s-a văzut nevoită să recalibreze obiectivele invaziei și să se retragă din ofensiva din jurul Kievului, axându-se pe sud-estul Ucrainei.

După ce a ocupat teritorii uriașe și a anexat ilegal patru regiuni, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson (fără măcar să le controleze în totalitate), în luna septembrie o contraofensivă fulminantă a Ucrainei a împins trupele ruse pe partea cealaltă a Niprului în sud iar în nord Ucraina a eliberat în Harkov în doar 5 zile tot atâta teritoriu cât a ocupat Rusia în 5 luni.

În prezent situația pe front s-a stabilizat, analizele atrăgând atenția că Rusia pregătește acțiuni militare de amploare în punga Donbas. 

În contextul în care trupele ruse de ocupație controlează doar 53% din Donețk și aproximativ 97% din Lughansk, se așteaptă o ofensivă pentru a încercui în Donbas forțele ucrainene și a ocupa în întregime cele două oblasturi, urmând ulterior „eliberarea” regiunilor Zaporojie și Herson, anexate și ele. Analiștii atrag atenția că în scenariul nefericit al unei victorii militare în sud-estul Ucrainei, Federația Rusă va avansa către Gurile Dunării și va încerca ruperea accesului Ucrainei de Marea Neagră prin ocuparea Odesei, obiectiv aflat pe agenda militară a planificatorilor ruși.

În fața invaziei ruse ce ține de aproape un an și a crimelor de război fără precedent săvârșite de ruși în Europa în ultimii 80 de ani, Ucraina, care își joacă pe câmpul de luptă propria existență, a beneficiat de sprijin major militar din partea Occidentului unit.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel