Creșterea prețului energiei aduce profit pentru Nuclearelectrica deși cantitatea vândută a fost mai mică

Eduard Pascu |
Data publicării:

Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 385,393 milioane de lei, în creştere cu 12,3% comparativ cu perioada similară din 2020, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi timp, rezultatul din exploatare (EBIT) a consemnat un salt de 17,1%, iar EBITDA o creştere cu 9,9% raportat la perioada de referinţă, transmite Agerpres.

De asemenea, veniturile din exploatare s-au majorat cu 16,9%, "ca urmare a creşterii cu 21,2% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I 2021 faţa de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului 2020, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică mai mică cu 4,6%".

"Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a crescut cu 90%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mic cu 8,5% (preţ fără Tg). Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piaţa spot (PZU şi PI) în semestrul I 2021 a scăzut cu 58%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mare cu 88% (preţ fără Tg)", notează sursa citată.

Raportul financiar al companiei relevă faptul că valoarea cheltuielilor din exploatare, mai puţin depreciere şi amortizare, au crescut cu 25,9% în cursul semestrului I 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, iar veniturile financiare nete au consemnat o scădere de 62,1%.

Valoarea totală a programului de investiţii al SNN pentru anul 2021 este de 433,860 milioane de lei (fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung).

Societatea Naţională Nuclearelectrica este singurul producător de energie nucleară din România şi de combustibil aferent tehnologiei utilizate, CANDU 6, compania fiind înfiinţată în 1998.

Compania are două sucursale, fără personalitate juridică, respectiv Sucursala CNE Cernavodă, care exploatează Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, precum şi serviciile auxiliare, şi Sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear.

În octombrie 2013, SNN a listat pe Bursa de Valori Bucureşti un pachet de 25.368.236 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social al SNN. Acţiunile companiei au fost admise la tranzacţionare la categoria I a BVB în data de 4 noiembrie 2013.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, cu 82,4981% din acţiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel