În acest context, o perspectivă demnă de reținut asupra realității actuale din Ucraina vine chiar din partea unui cetățean francez, expert în armament și actual antreprenor în domeniul armamentului în Ucraina, unde joacă încă un rol activ în apărarea țării.
Într-un interviu acordat blogului Defence, Edmond Huet - stabilit de nouă ani în Ucraina - afirmă că țara a făcut progrese clare privind armamentul adus pe câmpul de luptă, dar rămâne constrânsă structural de slaba gestionare a industriei de apărare, de corupția înrădăcinată și de oportunitățile industriale ratate.
Imaginea creată de acesta privind eforturile de modernizare a industriei de apărare ale Ucrainei este una destul de sumbră. În pofida războiului și a unei poveri financiare grele - întrucât, potrivit acestuia, Ucraina își finanțează independent o treime din costurile de război - obiectivele majore de reformă nu s-au materializat.
Nu a fost construită nicio fabrică de muniție pentru arme ușoare, iar „milioane de dolari au dispărut în timpul mandatului fostei administrații, plătiți unor întreprinderi fără o existență reală nici în Ucraina, nici în străinătate.”
Expertul susține că muniția defectă și echipamentele supraevaluate continuă încă să intre în lanțul de aprovizionare militară al Ucrainei, sistemele optice și armele ușoare fiind vândute pe plan intern la prețuri de două până la cinci ori mai mari decât valoarea lor de pe piața internațională.
„Din păcate, declarațiile despre încetarea monopolului în industriile de apărare și combaterea corupției au rămas doar atât - declarații”, precizează acesta. „Uneori situația se înrăutățește, activiștii anticorupție schimbând tabăra sau rămânând inactivi.”
Deși a criticat achizițiile la nivel de stat și întârzierile producției industriale, Huet recunoaște că Ucraina a câștigat totuși experiență și a avansat în noile forme de război.
„Ucraina este mult avansată în războiul cu drone, în sisteme terestre robotizate și în dronele navale. Țara se schimbă încet către o organizare mai modernă, atât în industrie, cât și în armată”, a mai declarat expertul francez adăugând că unele dintre obstacolele pe care le-a identificat încă din 2016 rămân, dar presiunea din partea războiului și a reformelor recente începe să dea rezultate.
Un război rus împotriva modelului democratic european
Accentuând ideea potrivit căreia, deși sunt vizate de război, țările occidentale au fost lente în sprijinirea Ucrainei într-un mod care să corespundă vitezei și flexibilității necesare pe câmpul de luptă, Huet observă că „guvernele occidentale înțeleg acum natura reală a acestui război și a Rusiei. Ele înțeleg că acesta este un război hibrid împotriva modelului democratic al Europei”.
„Franța și alte națiuni europene lucrează la programe la scară largă, de care beneficiază marile corporații. Acestea necesită ani și miliarde de euro de finanțare. Ceea ce are nevoie Ucraina este sprijinul din partea întreprinderilor mici și mijlocii, capabile să acționeze rapid”, a mai declarat Huet arătându-se sceptic față de multe firme occidentale care au abordat piața ucraineană fără o înțelegere culturală sau tehnică adecvată.
„Unii au văzut Ucraina ca pe o țară asiatică, cu forță de muncă ieftină și au angajat personal fără cunoștințe despre sectoarele în care plănuiau să investească. Au dat peste fundături și au plătit un preț mare - unele dintre acestea fiind corporații mari”, în timp ce alții ”preferă să aștepte sfârșitul războiului, crezând că reconstrucția postbelică va fi mai sigură.”
Huet consideră că timpul nu este de partea Ucrainei. Acesta a subliniat emigrarea continuă atât a ucrainenilor tineri talentați, cât și a profesioniștilor experimentați ca o amenințare la adresa capacității viitoare a țării.
„Războiul nu va fi câștigat fără o susținere puternică a Ucrainei acum, și s-ar putea pierde oferind Rusiei acces la resursele, industria și forța de muncă a Ucrainei, la fel cum a făcut Germania nazistă cu industriile cehe și alte resurse europene.”
Veteran al Forțelor Armate franceze, Huet s-a alăturat unei unități de apărare teritorială chiar din primele zile ale agresiunii ruse din 2022. A luptat în operația pentru apărarea Kievului și în confruntarea cunoscută drept “Bătălia de la Brovary”, devenind ulterior singurul rezident străin din Ucraina căruia i s-a acordat permis pentru deținere și port de arme de foc. În prezent, acesta consiliază activ personalul militar, dar și civili, pe probleme privind utilizarea armelor, instrucția tactică și măsurile de combatere a dronelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News