Rostec vine cu producții-record de armament: Volumele au crescut și de 10 ori / Expert ucrainean: Rusia nu produce tancuri, le modernizează pe cele existente

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.

Rusia încearcă, în ultima perioadă, să fardeze imaginea industriei sale de apărare și vine cu date privind producții-record ale complexului militaro-industrial rusesc.

Pe principiul Sun Tzu „Arată-te puternic, când ești slab”, oficialii de la Kremlin încearcă să ne convingă de puterea industriei militare rusești și ne prezintă cifre amețitoare.

Totuși, statele din vechiul Bloc comunist ar trebui să fie cele mai avizate în ceea ce privește realitatea din spatele cifrelor aruncate de Rusia. Experiența Epocii de Aur (parte integrantă din filozofia sovietică, de care Rusia nu se poate rupe) ne îndeamnă să fim cel puțin prudenți când analizăm producțiile-record la hectar.

Ultima declarație vine din partea directorului industrial al corporației de stat Rostec, Bekhan Ozdoyev, care afirmă că volumele de producție pentru diferite tipuri de arme au crescut chiar și de zece ori, iar pentru unele tipuri de arme, de zeci de ori. „Avansăm cu viteză de croazieră”, sună declarația triumfalistă a directorului Rostec.

Ozdoyev susține că producția de tancuri și vehicule de luptă bazate pe acestea au crescut semnificativ.

„În primul rând, creșterea este în tancuri și vehicule de luptă bazate pe acestea, vehicule ușor blindate, sisteme de lansare multiplă de rachete, sisteme grele de aruncătoare de flăcări, viziune termică și alte dispozitive optice, precum și arme. 

Aceasta include creșterea producției de rachete pentru complexele Kinzhal, Iskander și Pantsir, bombe aeriene, obuze de artilerie și tancuri etc” , a spus directorul industrial al complexului de arme Rostec. El susține, de asemenea, că Rostec a dublat producția de arme de înaltă precizie și a extins producția de diferite UAV-uri.

 

Expert ucrainean: Rusia nu produce tancuri, ci le scoate din conservare pe cele vechi

Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.

Institutul Internațional de Studii Strategice estimează că Rusia a pierdut deja între 2.000 și 2.300 de tancuri în Ucraina. Rusia a pierdut jumătate din stocul de tancuri T-72 și T-80 de dinainte de război, dar NYT scria recent că Rusia a reușit, parțial, să ocolească sancțiunile și a crescut producția militară, în special de rachete și tancuri, peste nivelul de dinainte de război.

Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, comentând acest articol, are mari rezerve că Rusia a fost capabilă să stabilească un import de bunuri sancționate, necesare pentru întreaga linie de producție și nu doar o contrabandă limitată a acestora.

În același timp, analistul citat de Unian susține că unele date privind creșterea producției militare rusești sunt încă supraevaluate.

Potrivit acestuia, Rusia nu produce tancuri noi, deoarece în prezent nu există întreprinderi cu un ciclu complet de astfel de producție pe teritoriul Federației Ruse. 

Ceea ce trece drept producție nouă, în opinia sa, este doar o reparație majoră și o modernizare a ceea ce era în bazele de depozitare.

„Nu există 100 sau 200 de tancuri noi, pentru că pur și simplu nu există nimic care să le producă. Nu există linii de producție, mașini, unelte, matrițe și, cel mai important, necesarul de specialiști. Și atunci ce avem acolo? Există o reparație și modernizare în masă a T-90M "Proryv", T-80BVM, T-72B3, T-62, T-54/55. Ultimul tanc construit "de la zero" a ieșit de pe linia de asamblare în 2011 și era un tanc T-90. T-72 și T-80 nu mai sunt produse din 1998”, susține Kovalenko.

Expertul subliniază că, chiar și în absența tancurilor noi, situația de pe front nu se simplifică, întrucât Rusia reușește să scoată din conservare un număr mare de tancuri foarte vechi. 

"Rusia nu produce tancuri, ci le scoate din conservare pe cele vechi. Există sute de tancuri vechi care necesită îmbunătățiri, modernizare, iar acest lucru nu se poate realiza fără componente occidentale. Și, prin urmare, problema, de fapt, este mult mai mare și nu constă în 200 de tancuri „noi” pe an, ci în 100-150, care sunt scoase din conservare în fiecare lună”, a explicat expertul politico-militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel