Astfel, potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, „ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 22 mai, o întrevedere cu Jong-Gun Seok, șeful Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare (DAPA) din R. Coreea”.
Delegația DAPA reprezintă Republica Coreea la expoziția internațională Black Sea Defence, Aerospace and Security, care se desfășoară la ROMAERO Băneasa, în perioada 22-24 mai 2024.
În cadrul întâlnirii, au fost discutate cele mai recente evoluții privind cooperarea tehnico-militară, programele de înzestrare ale Armatei României, precum și oportunitățile de colaborare între companiile din industria de apărare din România și cele din Republica Coreea.
Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că Parteneriatul Strategic dintre cele două state, semnat în anul 2008, constituie baza unei cooperări puternice în toate domeniile și a menționat rezultatele excelente ale vizitei recente la Seul, când a fost semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, primul document de acest fel încheiat între cele două părți.
„Situația de securitate actuală ne impune să acordăm o atenție deosebită domeniului achizițiilor pentru apărare. Pentru a răspunde noilor provocări, marcate de un avans extraordinar al tehnologiei, trebuie să întărim cooperarea cu țări avansate în domeniul producției de armament de ultimă generație, cum este Republica Coreea și să contribuim la dezvoltarea industriei naționale de apărare prin transfer de tehnologie,” a precizat ministrul Tîlvăr.
Ministrul român al Apărării a salutat prezența substanțială a companiilor sud-coreene la ediția din 2024 a expoziției Black Sea Defence, Aerospace and Security și a apreciat că acest eveniment de referință pentru piața sud-est europeană de profil a evoluat semnificativ, crescând în dimensiune și impact la nivel internațional.
Tehnică de ultimă generație adusă de coreeni în România: Obuziere K9 Thunder, mașină de luptă Redback și un tanc K2 Panther
Prezența coreeană la cea mai mare expoziție de apărare din această regiune a fost una impresionantă.
Gigantul Hanwha a prezentat în premieră obuzierul K9 Thunder și mașina de luptă Redback.
Trebuie să precizăm că România se află în faza finală a licitației privind achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder sau Tunetul, așa cum promovează obuzierele cei de la Hanwha pe piața românească.
K9 Tunetul e versiunea românească promovată de cei de la Hanwha.
Pe de altă parte vehiculul de luptă al infanteriei Redback (IFV) a fost în centrul atenției, deoarece vehiculul oferă o serie de tehnologii inovatoare, răspunzând cerințelor planurilor de modernizare militară a României.
Totodată, și Hyundai Rotem a ridicat foarte sus ștacheta. Compania coreeană a adus în țară un tanc K2 Panther, pentru care România are interes.
În ceea ce privește achiziția de tancuri, amintim că anul trecut, în cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern). Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.
România și-a exprimat un interes puternic însă și pentru tancul K2 "Black Panther", dezvoltat de compania Hyundai Rotem.
Tancul K2 a fost testat recent chiar de Armata României.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News