Constantin Ionescu: Descurajarea a contribuit la retragerea Rusiei de la granița Ucrainei, dar ne aflăm în plin conflict hibrid

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook

Constantin Ionescu, consilier de stat al președintelui Klaus Iohannis pe probleme de securitate națională, analizând criza de la granițele Ucrainei cu Federația Rusă, subliniază că în ciuda retragerii trupelor ruse nu trebuie slăbită vigilența. În opinia expertului, ne aflăm în plină desfășurare a unui război hibrid.

Prezent la evenimentului „Lansarea Barometrului de Securitate a României”, organizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS. și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu”, cu sprijinul Academiei Române, care a avut loc ieri, consilierul prezidențial pe probleme de securitate spune că probabilitatea unui război convențional între Ucraina și Federația Rusă este mică, descurajarea a contribuit la retragerea rușilor, însă atrage atenția că ne aflăm într-un război hibrid. 

„Cu sau fără retragerea trupelor rusești din preajma granițelor Ucrainei, probabilitatea unui conflict convențional în această regiune nu este foarte ridicată în opinia mea, lucru confirmat și de percepția publică la întrebarea - Credeți că e posibil un război în următoarea perioadă care să implice NATO sau o țară membră NATO? - la care 65% dintre respondenți spun că mai degrabă nu”, a precizat Constantin Ionescu, analizând studiul prezentat de LARICS.

„Acest lucru nu înseamnă că trebuie să slăbim vigilența, dimpotrivă! Înzestrarea trebuie să continue, exercițiile, pregătirea, cooperarea internațională, nu doar că trebuie continuate ci și consolidate. În opinia mea aceste lucruri au contribuit inclusiv la retragere (n.a. - retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina). Descurajarea este una dintre principalele atribuții ale acestor instituții”, e de părere consilierul de stat.

 

Ne aflăm în plin conflict hibrid care ar putea avea consecințe foarte grave

 

Constantin Ionescu a subliniat însă că ne aflăm în plină desfășurare a unul conflict hibrid, deși de multe ori acest lucru nu e recunoscut. El atrage atenția asupra consecințelor unui asemenea conflict, printre care punerea în pericol a deciziilor la nivelul decidenților unui stat sau „slăbirea moralului și capacității de rezistență a cetățeanului obișnuit”.

Pe de altă parte eu cred că suntem în plină desfășurare a ceea ce se cheamă conflict hibrid. Și în materie de hibrid avem probleme cu definiția, dar e aproape copleșitor faptul că acest conflict există deși nu e de foarte multe ori recunoscut”, precizează Ionescu, care adaugă totuși că desfășurarea unui astfel de conflict e recunoscută „inclusiv pe plan instituțional”.

„De exemplu, în 2018, la Helsinki, s-a convenit crearea unui centru de excelență care a fost botezat atât de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, cât și de doamna Federica Mogherini, la vremea respectivă înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate”, a conchis consilierul prezidențial pentru securitate, cu referire la Centrul European de Excelență pentru combaterea amenințărilor hibride.

Constantin Ionescu a subliniat două dintre principalele efecte ale instrumentelor hibride, care se manifestă atât la nivel instituțional, cât și la nivelul societății, anume „punerea deciziilor strategice ale unui stat în pericol” și, poate cea mai periculoasă consecință a războiului hibrid, „slăbirea moralului și capacității de rezistență a cetățeanului obișnuit”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel