Comisarul ONU pentru Drepturile Omului: „Este timpul să punem capăt invaziei Rusiei în Ucraina, crimelor și distrugerilor zilnice”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militar rus / Foto: Ministerul rus al apărării
Militar rus / Foto: Ministerul rus al apărării

Uciderea și rănirea a zeci de civili în weekend, în principal în atacuri lansate de forțele armate ruse, subliniază nevoia urgentă de a pune capăt conflictului din Ucraina și de a ne angaja să luăm măsurile necesare pentru a obține o pace durabilă, în conformitate cu dreptul internațional, a declarat, luni - 26 mai, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.

Apelul lui Türk a fost făcut public într-un comunicat de presă al Biroului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRO).

De vineri, atacurile rusești nocturne cu un număr record de rachete și drone cu rază lungă de acțiune au ucis și rănit civili în toată Ucraina. Conform informațiilor colectate de Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMU), cel puțin 14 civili, inclusiv trei copii, au fost uciși, iar 88, inclusiv 11 copii, răniți. Majoritatea celor uciși și răniți se aflau în orașe mari precum Kiev, Harkov și Mykolaiv sau în zone populate din alte regiuni.

„Este timpul să punem capăt invaziei Rusiei în Ucraina, să ne angajăm și să implementăm un armistițiu cuprinzător care să oprească uciderile și distrugerile zilnice și să începem negocieri de pace autentice, bazate pe respectarea dreptului internațional”, a declarat Türk.

„Pentru a obține o soluție durabilă, este imperativ să punem oamenii și drepturile lor umane pe primul loc. Nevoile și drepturile celor mai afectați de conflict, inclusiv prizonierii de război (POW), deținuții civili, copiii deportați și transferați forțat, persoanele strămutate și cei care trăiesc în teritoriile ocupate ale Ucrainei, trebuie să fie în centrul discuțiilor despre pace”, a declarat Înaltul Comisar.

În ultimele zile, au fost schimbați 880 de prizonieri de război și 120 de civili din fiecare parte. Majoritatea civililor păreau să fi fost deținuți, dar detaliile despre persoanele incluse în schimb nu sunt încă disponibile.

„Multe familii pot răsufla acum ușurate, deoarece cei dragi s-au întors în sfârșit acasă. Dar, în același timp, alte familii și-au pierdut rudele și casele, deoarece comunitățile lor din Ucraina au fost atacate”, a spus Türk.

Înaltul Comisar a subliniat că, chiar și în contextul ostilităților în curs, persoanele private de libertate trebuie protejate. Execuțiile sumare, tortura și toate formele de tratament inuman și degradant aplicat prizonierilor sunt întotdeauna interzise, ​​în orice circumstanțe, și trebuie să înceteze imediat. În plus, el a subliniat că deținuții civili ar trebui eliberați imediat ce motivul legal al detenției lor încetează să existe și că trebuie asigurată protecția lor împotriva returnării.

Măsurile practice pentru consolidarea protecției prizonierilor de război și a deținuților civili includ permiterea corespondenței regulate cu familiile acestora, înființarea unor comisii medicale mixte pentru a vizita și evalua starea de sănătate a prizonierilor de război și acordarea și îmbunătățirea accesului observatorilor independenți, inclusiv Biroul ONU pentru Drepturile Omului, la locurile de internare și detenție.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a monitorizat și a raportat situația drepturilor omului din Ucraina din 2014. În total, a intervievat peste 1.700 de prizonieri de război actuali și foști și deținuți civili de ambele părți. Biroul a verificat că cel puțin 13.134 de civili au fost uciși și 31.867 răniți de când Federația Rusă a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a făcut referire și la dronele ucrainene care au atacat Rusia.

„Un număr mare de drone cu rază lungă de acțiune lansate în Federația Rusă de către forțele armate ucrainene au rănit cel puțin 11 civili în weekend, potrivit autorităților ruse”, se precizează în comunicatul de presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel