Cipru ar fi încheiat un acord cu Israelul pentru achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Iron Dome

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cipru ar fi încheiat un acord cu Israelul pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană Iron Dome, a relatat vineri cotidianul Kathimerini.

Potrivit ziarului, înțelegerea ar fi fost finalizată, deși nici Nicosia, nici Tel Avivul nu au confirmat-o public până acum încheierea acestui acord.

Mass-media israeliană consideră că acesta este un alt zvon, aşa cum a fost şi în cazul Arabiei Saudite sau al Ucraineni. În cele două cazuri amintite, în ultimii doi ani au apărut de mai multe ori informaţii că Israelul ar negocia vânzarea acestui sistem, dar totul a rămas la nivelul unor speculaţii apărute în presă.

Capacitățile şi caracteristicile sistemului Iron Dome ar fi fost analizate de comandantul Gărzii Naționale Cipriote, generalul Dimokritos Zervakis, în lună martie. 

Rapoarte anterioare din mass-media israeliană și greacă au indicat că cele două națiuni au purtat discuții despre acest acord cel puțin de la începutul anului 2021.

Cipru deține în prezent sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) produse de Northrop Grumman în SUA. Potrivit rapoartelor mass-media, Nicosia le consideră în continuare "cele mai potrivite" pentru nevoile sale în materie de sisteme de apărare.

Cu toate acestea, forțele armate cipriote sunt din ce în ce mai îngrijorate de dronele produse de Turcia, inclusiv de dronele Bayraktar.

Cotidianul Kathimerini relatează că Garda Națională Cipriotă a insistat să achiziționeze sistemele israeliene de apărare aeriană Iron Dome.

Producătorul israelian de armament Rafael face reclamă Iron Dome ca fiind un sistem "dovedit în luptă" cu "peste 2.000 de interceptări". Acesta este capabil să intercepteze şi să distrugă rachete, mortiere și obuze de artilerie, precum și "avioane, elicoptere și drone cu rază foarte scurtă de acțiune", precizează compania.

Cipru și Grecia au acuzat Turcia că a stârnit tensiuni în estul Mediteranei la sfârșitul lunii iulie, în timp ce Ankara se pregătea să trimită o navă de foraj în zonă pentru a căuta gaze naturale. Ciprul, care este împărțit pe criterii etnice între ciprioții greci și ciprioții turci, este un punct important de dispută între Atena și Ankara.

Națiunea insulară a fost împărțită în 1974, când Turcia a invadat partea nordică ca răspuns la o scurtă lovitură de stat. Forțele turce încă mai mențin o prezență în partea de nord a insulei, care se numește Republica Turcă a Ciprului de Nord. Aceasta este considerată de comunitatea internațională ca făcând parte din Republica Cipru, iar independența să este recunoscută doar de Ankara.

Informaţiile apărute în mass-media ca Cipru ar fi semnat un acord pentru achiziţionarea unor sisteme Iron Dome a venit câteva zile după ce Turcia și Israelul au anunțat normalizarea legăturilor și restabilirea deplină a relațiilor diplomatice, ambasadorii lor revenind la Tel Aviv și Ankara după ani de tensiuni.

Nu este clar dacă semnarea unui acord de vânzare a unor sisteme de arme cu Cipru ar putea afecta relațiile dintre Israel și Turcia. 

 

Se poate vinde sistemul Iron Dome şi altor state?

 

Până nu de mult sistemul israelian de apărare antirachete Iron Dome nu era disponibil la vânzare către alte state, Israelul aplicând sistemului Iron Dome acelaşi ''tratament'' pe care SUA îl aplică în cazul avionului F-22.

Dar, in cazul sistemului Iron Dome lucrurile s-au mai schimbat. Israelul este interesat să vândă sistemul Iron Dome în străinătate, dar fără a oferi acces la tehnologiile care îl fac să funcționeze, deoarece astfel de informații ar putea fi folosite de inamicii țării pentru a învinge sistemul.

Rapoartele din ultimii ani au indicat intenția de a vinde acest sistem către alte țări cu ar fi: Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Azerbaidjan. Aceste rapoarte nu s-au concretizat sau au fost repede negate de Israel.

Datorită faptului că Iron Dome este un proiect comun israeliano-american, o vânzare către o terță parte nu poate avea loc fără aprobarea ambelor țări dezvoltatoare.

În baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.

În martie 2020, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a primit acces la cod sursă al sistemului Iron Dome. SUA au precizat atunci că, Iron Dome nu poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă (America’s Integrated Battle Command System – ICBS), ceea ce face achiziția puțin probabilă.

Oficialii armatei SUA au solicitat anterior „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.

Acest refuz al Israelului i-a făcut, la momentul respectiv, pe mulţi analişti militari să atragă atenţia că aceast refuz va cantări foarte mult în decizia Statelor Unite de achiziţiona sau nu mă multe sisteme Iron Dome.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel