Cinci mercenari ruși ai grupului Wagner au fost ucişi în Mozambic

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Cinci mercenari ruși ai grupului Wagner au fost uciși alături de 20 de militari din Mozambic în urma unei ambuscade care a avut loc în provincia Cabo-Delgado din sud-estul țării africane, a relatat marţi cotidianul Carta de Moçambique, citat de The Moscow Times.

Informaţia este neconfirmată deocamdată de către autoritățile de la Maputo, dar vine la o lună de la sosirea în Mozambic a 200 de mercenari ruși însoțiți de trei elicoptere de atac, care au ca scop ajutarea forțele guvernamentale în lupta acestora împotriva unei insurgențe jihadiste.

Pe data de  8 octombrie, la două zile după moartea unui cetățean rus în Mozambic, Kremlinul a negat că trupe guvernamentale ruse ar fi prezente  în țara africană.

Compania Wagner este un contractor militar privat care, potrivit relatărilor din presa rusă, aparține  omului de afaceri Yevgeny Prigozhin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin". Prigozhin este în mare parte considerat ca vârful de lance al Rusiei în Africa neagră, unde oferă  la servicii de securitate și consiliere electorală la schimb pentru drepturi de exploatare minieră.

Expertul în terorism Jasmine Opperman, citat de cotidianul The Moscow Times, susţine că trei vehicule ale armatei mozambicane au fost distruse în urma atacului. The Moscow Times nu a putut să confirme în mod independent informaţiile. 

Nici Ministerul rus al Apărării și nici compania Concord a lui Prigozhin nu au comentat informaţiile la momentul publicării lor în presă.

Conflictul armat din  Cabo Delgado a dus la moartea a sute de persoane începând cu luna octombrie a anului 2017. Organizația Statului Islamic a revendicat mai multe atacuri comise în regiune de la începutul acestui an.

În cadrul unui acord bilateral semnat în 2018, Moscova a fost de acord să trimită „consilieri militari" în Mozambic.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel