CIA, închisori secrete în România. Norica Nicolai, reacție după decizia CEDO

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
inchisoare cia
EXCLUSIV
inchisoare cia

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA, europarlamentarul Norica Nicolai a comentat decizia CEDO de a condamna România în cazul plângerii depuse de cetățeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri care a acuzat că a fost torturat în centre de detenție secrete ale CIA pe teritoriul României.

Norica Nicolai a subliniat că pe lângă faptul că CEDO a decis că țara noastră va trebui să îi achite lui Al-Nashiri daune în valoare de 100.000 de euro, decizia vizează și obligativitatea pentru România de a continua ancheta judiciară începută în 2012 la plângerea „acestei persoane care pretinde că ar fi fost reținută într-o închisoare secretă în România și i s-au încălcat drepturile prevăzute în convenția europeană”.

Totodată, Norica Nicolai tras un semnal de alarmă precizând că din 2012 de când Comisia parlamentară a făcut o anchetă, Parchetul ar fi avut suficient timp să furnizeze informații relevante „cu privire la existența sau inexistența acestor centre de detenție”.

Parchetul ar fi trebuit să finalizeze ancheta

„Eu cred că din 2012 până în 2018 Parchetul putea să furnizeze Curții Europene de Justiție toate informațiile relevante cu privire la existența sau inexistența acestor centre de detenție. Ancheta parlamentară nu avea în niciun fel mijloace și posibilitatea de a face o anchetă judiciară, în special într-o relație cu Statele Unite care era țara ce a coordonat acest program al CIA de transferuri și de centre de detenție secrete”, a declarat Norica Nicolai pentru DEFENSE ROMÂNIA.

Ce a vizat ancheta din 2012

Norica Nicolai a explicat ce a vizat ancheta parlamentară, precizând faptul că atunci s-a cerut o anchetă judiciară din partea Parchetului General.

„Noi am încercat să facem o anchetă, și am făcut, cu privire la transferuri, la avioanele despre care am avut informații că au fost operate de CIA și au tranzitat România. În acel context noi nu am avut niciun fel de dovadă că aceste avioane au funcționat și ca închisori secrete sau că au existat în România alte centre de detenție. Am exclus aeroportul de la Kogălniceanu care era la momentul respectiv în vizorul presei pe acest subiect.

Am avut documente luate de la centrul satelitar de la Torrejon, dar alte investigații o anchetă parlamentară nu a putut face. Pentru că presupunea audierea unor înalți responsabili români care ar fi avut cunoștință de acest proiect. Presupunea informații cu privire la un acord între România și State Unite. Am cerut informații de la toate autoritățile relevante iar la momentul respectiv ni s-a spus că exclud existența acestor centre de detenție și nu au informații care pot fi furnizate Comisiei. Din acest motiv am încheiat ancheta cerând o anchetă judiciară din partea Parchetului General”, a încheiat europarlamentarul.

Acuzele acceptate de CEDO împotriva României

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis joi că România a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului ca urmare a complicităţii sale la programul centrelor de detenţie secrete ale CIA. 

Instanţa europeană s-a pronunţat în cazul plângerii depuse contra României de cetăţeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri şi al plângerii lui Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, alias Abu Zubaydah, contra Lituaniei, cu privire la predarea lor către presupuse centre de detenţie secrete ale CIA. Bărbatul acuzat de terorism, fost militant al-Qaeda, este responsabil de moartea a 17 militari americani.

CEDO a ajuns la concluzia că România a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, întrucât guvernul român nu a reuşit să ancheteze eficient acuzaţiile aduse de Al-Nashiri şi din cauza complicităţii guvernului român la acţiunile CIA care au condus la rele tratamente. 

De asemenea, au fost încălcate articolul 5 (dreptul la libertate şi securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale), articolul 13 (dreptul la o despăgubire efectivă) în conjuncţie cu articolele 3, 5 şi 8. 

Ţara noastră a mai încălcat articolul 6 (dreptul la un proces corect într-un interval rezonabil) şi articolele 2 (dreptul la viaţă) şi 3 luate împreună cu articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea) pentru că România a ajutat la transferarea lui Abd al Rahim al-Nashiri de pe teritoriul său în pofida existenţei riscului real ca acesta să poată face obiectul unei negări flagrante a justiţiei şi al pedepsei cu moartea, mai precizează CEDO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel