China susține că inteligența artificială se adaptează. De la ținte sigure, sistemele AI au ”doborât” piloții chinezi în confruntările dogfight

DefenseRomania Team / 13 iul 2021 / 10:43
O aeronavă J-10 a Chinei, în timp ce lansează rachete cu ocazia unui exercițiu cu public care a avut loc în 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
O aeronavă J-10 a Chinei, în timp ce lansează rachete cu ocazia unui exercițiu cu public care a avut loc în 2020. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

În China piloții avioanelor de vânătoare s-au confruntat cu sisteme de inteligență artificială în confruntări de tip dogfight desfășurate în simulatoare.

Un pilot chinez din cadrul Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului, citat de Business Insider într-un material în care această publicație citează la rândul ei presa din China, a povestit cum sistemele de inteligență artificială s-au adaptat și au preluat din mers tactici prin care au reușit să doboare în simulator piloții chinezi. 

Pilotul Fang Guoyu a subliniat potențialul uriaș pe care îl are integrarea sistemelor AI în Armata de Eliberare a Poporului.

Fang , care a fost la rândul lui „doborât” de un sistem AI în simulator, a precizat că la început aceste sisteme erau destul de ușor de învins. Însă cu timpul ele au evoluat și au „învățat” de la piloții umani. Fang a precizat că după o confruntare aeriană în care a învins inteligența artificială, în următorul dogfight AI a inovat și a folosit tactica sa, reușind să îl „doboare”.

 

SUA investesc și ele masiv în programe de dezvoltare a inteligenței artificiale

 

Amintim că și SUA dezvoltă intens programe care au în centrul lor sisteme de inteligență artificială.

În luna august a anului trecut, un sistem de inteligență artificială nu i-a dat nicio șansă unui pilot experimentat de F-16, aflat într-un simulator.

Au fost simulate cinci runde ale confruntării aeriene, toate cinci fiind câștigate de AI.

Testul s-a desfășurat în cadrul programului AlphaDogfight, coordonat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

La vremea respectivă DARPA precizeaza că testul care a avut loc în SUA „este un salt uriaș”, dar admite că mai este cale lungă până în momentul în care inteligența artificială ar putea controla exclusiv o luptă aeriană.

CITEȘTE ȘI: Premieră în istoria aviației. Dogfight între un pilot de F-22, aflat într-o aeronavă reală, și un sistem de AI care a simulat un J-20

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy