Un pilot de F-16 nu a avut nicio șansă și a fost surclasat într-o lupta simulată împotriva inteligenței artificiale

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot de F-16, foto: US Air Force
Pilot de F-16, foto: US Air Force

În SUA a avut loc ultima etapă a programului AlphaDogfight, coordonat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

În competiție au rămas inițial opt echipe care au dezvoltat algoritmi de inteligență artificială (AI), capabili să efectueze manevre de luptă în simulatoare. Cele opt echipa au concurat între ele, iar la final echipa câștigătoare a simulat o luptă aeriană împotriva unuia dintre cei mai experimentați piloți americani de F-16.

Sistemul de inteligență artificială nu i-a dat nicio șansă pilotului. Potrivit Breaking Defense, au fost simulate cinci runde ale confruntării aeriene, toate cinci fiind câștigate de AI. Inteligența artificială vs. pilotul de F-16, un neverosimil 5-0.

Potrivit sursei citate, DARPA precizează că testul care a avut loc „este un salt uriaș”, dar admite că mai este cale lungă până în momentul în care inteligența artificială ar putea controla exclusiv o luptă aeriană.

DARPA intenționează să efectueze teste cu mai mulți piloți americani care vor încerca să învingă algoritmul de inteligență artificială.

Compania care a dezvoltat algoritmi de inteligență artificială pentru lupta aeriană, din cele opt concurente, și care a câștigat concursul a fost Heron Systems.

Numele pilotului nu a fost dat publicității, acesta concurând cu apelativul Banger. Dar, potrivit Air Force Magazine, e vorba de un pilot cu peste 2.000 de ore de zbor pe F-16. Sistemul AI a concurat sub numele de Falco.

Sursa citată precizează că la început pilotul a urmat procedurile de bază, ulterior încercând să se adapteze metodelor algoritmului care era mai agresiv. Pilotul Banger a „supraviețuit” mai mult în fiecare rundă, dar nu a avut nicio șansă în fața inteligenței artificiale, nereușind să lovească niciodată în simulator aeronava F-16 a AI. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel