China aşteaptă cu nerăbdătoare retagerea trupele americane din Afganistan. Beijingul urmăreşte extinderea Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC)

DefenseRomania Team |
Data publicării:

În timp ce trupele americane părăseau principala bază militară din Afganistan vineri, China se pregătea deja să intre în ţara devastată de război pentru a umple vidul lăsat de trupele SUA şi NATO.

Autorităţile din Kabul iau în considerare extinderea unui Coridor Economic China-Pakistan (CPEC) - un proiect de 62 miliarde USD, ca parte a Iniţiativei Belt and Road, de expansiune a influenţei chineze în Europa.

Lansat pentru prima dată în 2013 de preşedintele chinez Xi Jinping şi înscris în Constituţia chineză în 2017, ''Iniţiativa Belt and Road'' este trâmbiţă de oficialii comunişti de la Beijing ca un fond global de dezvoltare a infrastructurii, care are ca scop conectarea mai bună a Chinei la restul lumii.

Pe hârtie, proiectul ar trebui finalizat până în 2049, iar China a oferit împrumuturi imense ţărilor pentru a le sprijini în crearea unei infrastructuri mai bune, inclusiv construirea de noi autostrăzi, căi ferate şi conducte de energie între Pakistan şi China, prin Afganistan.

Unul dintre proiectele discutate acum este construirea unei autostrăzi între Afganistan şi oraşul Peshawar din nord-vestul Pakistanului.

„Există o discuţie despre o autostradă Peshawar-Kabul între autorităţile din Kabul şi Beijing”, a declarat o sursă pentru The Daily Beast, potrivit Epoch Times România.

„Conectarea rutieră a Kabulului cu Peshawar presupune aderarea formală la CPEC a Afganistanului.”

China a încercat să extindă proiectul Centura şi Drumul în Afganistan de cel puţin cinci ani, însă fiind atât de puternic implicate Statele Unite cu guvernul afgan, autorităţile de la Kabul au ezitat să aprobe orice acorduri care ar fi generat tensiuni la Washington.

 

China urmează să fie primită cu braţele deschise în Afganistan

 

Dar acum, odată ce trupele americane au părăsit baza aeriană Bagram, China urmează să fie primită cu braţele deschise.

„A existat un angajament continuu între guvernul afgan şi chinez în ultimii ani ... [dar] care a făcut SUA să suspecteze guvernul preşedintelui Ashraf Ghani”, a declarat o sursă pentru Daily Beast.

„Ghani are nevoie de un aliat cu resurse, influenţă şi capacitate de a oferi sprijin militar guvernului său.”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian a confirmat, luna trecută, că regimul comunist chinez poartă discuţii cu terţi, inclusiv cu Afganistan.

China speră ca, prin strategia sa legată de proiectul Centura şi Drumul, să poată conecta Asia cu Africa şi Europa prin reţele terestre şi maritime care ar acoperi 60 de ţări.

Strategia ar spori influenţa Chinei în întreaga lume cu o sumă estimată la 4 trilioane USD.

Afganistanul ar putea oferi Chinei un punct de sprijin strategic în regiune pentru comerţ, acţionând ca un nod central care leagă China de Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Europa.

„Chinezii au cultivat foarte atent mulţi lideri politici pentru a cumpăra sprijin pentru proiectele din Afganistan. Guvernul chinez nu îşi poate permite să vadă Afganistanul în afara proiectului Centura şi Drumul”, a continuat sursa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel