China acceptă tacit eșecul Rusiei în Ucraina și vrea să restabilească relațiile cu Occidentul - Analiză FT

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

China pregătește o resetare radicală a politicii externe și economice. Principalul obiectiv al Beijingului din punct de vedere diplomatic este acela de a îmbunătăți relațiile cu unele țări occidentale, în special cele europene, și de a se distanța de Rusia.

O analiză a publicației Financial Times relevă faptul că punctul de plecare al resetării diplomatice a Chinei îl reprezintă reevaluarea avantajelor Beijingului în urma păstrării unor relații strânse cu Rusia.

China este conștientă de posibilitatea ca Rusia să nu poată câștiga războiul împotriva Ucrainei și să iasă din conflict ca o „putere minoră”, slăbită semnificativ din punct de vedere economic și diplomatic pe scena mondială.

În plus, în ciuda tuturor declarațiilor publice de prietenie bilaterală, în conversațiile private unii oficiali chinezi își exprimă neîncrederea față de președintele rus Putin.

Potrivit jurnaliştilor publicației americane, cinci oficiali de rang înalt le-au spus în momente diferite în ultimele nouă luni că Moscova nu a informat Beijingul despre intenţia sa de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei.

Unul dintre oficiali a declarat pentru FT că Putin a spus, într-o conversație cu Xi Jinping pe 4 februarie 2022: „Rusia nu exclude să ia nicio măsură posibilă în cazul unei amenințări la securității sale” și că Rusia ”nu va exclude să ia orice măsuri posibile dacă separatiștii din estul Ucrainei atacă teritoriul Rusiei și provoacă dezastre umanitare”. Dar acest lucru a fost luat de partea chineză ca un semnal al unei posibile intervenții militare limitate.

Potrivit oficialilor, dovada situației stânjenitoare a Chinei este retrogradarea ministrului adjunct de externe Le Yuchen, principalul expert în Federația Rusă.

Acesta era considerat unul dintre principalii candidați la postul de șef al diplomației chineze. Potrivit surselor, Yuchen a fost acuzat de faptul că China nu știa din timp despre invazia Ucrainei. Acum, Yuchen ocupă un post de adjunct al șefului Administrației Naționale de Radio și Televiziune.

Diplomații chinezi au susținut, de asemenea, în conversații private, că Beijingul nu cunoștea intenția Moscovei. Acum, strategia Chinei vizează slăbirea izolării țării și prevenirea convergenței și mai mari a Europei cu Statele Unite.

Potrivit oficialilor chinezi și europeni, Beijingul vrea să-i convingă pe europeni că își va folosi relația strânsă cu Rusia pentru a-l descuraja pe Putin să folosească arme nucleare.

Un alt semnal că Beijingul încearcă o apropiere de Occident este îndepărtarea fostului purtător de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, unul dintre ”lupii războinici” ai lui Xi.

De asemenea, China încearcă să se poziționeze ca mediator și ca un viitor actor în reconstrucția post-conflict a Ucrainei.

Publicația consideră că dorința Chinei de resetare diplomatică a relațiilor cu Europa dă rezultate semnificative. După vizita cancelarului german Olaf Scholz și a președintelui Consiliului European Charles Michel la Beijing în noiembrie, sunt așteptate vizite ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale prim-ministrului italian Giorgia Meloni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel