Aceste decizii au fost luate în urma evoluțiilor recente, inclusiv concentrarea unei grupări militare rusești de 100.000 de persoane în apropierea graniței cu Ucraina și negocierile nereușite dintre Rusia și NATO.
ICSI consideră că o escaladare a conflictului este destul de posibilă, iar ostilitățile vor începe în viitorul apropiat. Experții centrului apreciază că războiul ar putea fi declanșat în următoarele două săptămâni.
Centrul Internațional pentru Informații Strategice este o resursă online, care analizează informațiile din surse deschise (OSINT) și postează pe rețeaua de socializare Twitter știri despre țările în care au loc ostilități sau proteste. ICSI utilizează un sistem cu cinci nivele de pericol: verde, galben, portocaliu, roșu și negru.
Astfel, se pare că starea de fapt din Ucraina a fost evaluată ca fiind precritică. Următorul pas este războiul sau evenimente de genul celor care au avut loc recent în Kazahstan: împușcături, jafuri, crime. Nivelul roșu de pericol implică o mare probabilitate de conflict pe scară largă pe teritoriul acestui stat. Riscul pentru sănătatea umană variază de la mediu la ridicat și, prin urmare, cetățenilor nu li se recomandă să meargă în această țară. Ultimul nivel de pericol este negru, adică atunci când conflictul a izbucnit deja sau este iminent.
ICSI a monitorizat și situația din Kazahstan. În ultimele șapte zile, nivelul de pericol a fost scăzut de la negru la portocaliu. Asta înseamnă că dinamica este pozitivă. Datorită misiunii OTSC, se pare că situația a fost adusă sub control.
În ceea ce privește situația din Ucraina, trebuie spus și faptul că Departamentul de Stat al SUA, care monitorizează și el îndeaproape evoluția evenimentelor, nu a emis încă niciun avertisment adresat cetățenilor americani. Ultima avertizare de la Washington a venit în cursul anului trecut, din cauza activităților militare ridicate ale armatei ruse. Cel mai înalt nivel de pericol, al patrulea, a fost declarat în apropierea granițelor Ucrainei. Ambasada SUA le-a interzis americanilor să călătorească în regiunile Donețk și Lugansk, Crimeea și în zona de frontieră cu Rusia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News