Cel mai negru scenariu: Câte tancuri și piese de artilerie poate Rusie produce până în 2027 pentru un război major în Europa. Există însă o condiție esențială

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook

Recent a fost publicat un raport militar privind consolidarea capacităților de apărare ale Europei, în contextul retragerii treptate a SUA din problemele de securitate europeană. Iar acest raport ia în considerare inclusiv pericolul rus și înarmarea masivă a Federației Ruse. Inclusiv în cel mai negru scenariu în care rușii ar putea declanșa un război de mare intensitatea împotriva Europei.

Trebuie menționat că în prezent Federația Rusă se confruntă cu un război major de agresiune pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. Iar raportul în cauză are ca mențiune acest lucru, Ucraina fiind de fapt un scut pentru Europa în fața mașinăriei ruse de război.

Totodată, scenariul unui posibil atac de mare intensitate a Rusiei împotriva Europei e unul ipotetic, în ciuda faptului că mulți lideri militari, politicieni aflați la conducerea statelor aliate ori șefi de servicii de informații, din mai multe state precum Polonia, Germania sau statele baltice, au atras de nenumărate ori atenția că Rusia se înarmează masiv iar dacă Ucraina „cade”, Federația Rusă ar putea testa Articolul 5 al NATO.

De remarcat și faptul că industria de apărare a Federației Ruse e cu motoarele turate la maximum, mai ales în contextul celor peste trei ani de război împotriva Ucrainei și a pierderilor suferite.

 

Câte tancuri și piese de artilerie poate Rusie produce până în 2027 pentru un război major în Europa. Există însă o condiție esențială

 

2. Armata Rus... (275203046_3173307606245307_8306365645605276006_n_48183300.jpg)

Armata Rusă / Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Revenind la raportul citat, e vorba de un raport emis de experții militari ai think tank-ului IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice). Astfel, potrivit sursei citate, până în anul 2027, Rusia ar putea acumula până la 3.300 de tancuri, 11.000 de vehicule blindate de luptă de diferite tipuri, 2.000 de unități de artilerie și 1.300 de lansatoare de artilerie. Întregul acest arsenal ar putea fi folosit de Kremlin, tot în 2027, într-un atac direct asupra Europei.

Însă raportul evidențiază și un paradox: acest volum de echipamente militare nu ar fi suficient pentru dotarea completă, conform standardelor, a tuturor unităților armatei ruse, în special a nou-formatului District Militar Leningrad, orientat spre țările baltice și Scandinavia.

În toate aceste calcule există un „dar” major. Experții ucraineni de la Defense Express, care au analizat raportul IISS, subliniază că Rusia ar putea acumula un astfel de arsenal doar în condițiile în care în prima jumătate a anului 2025 războiul la scară largă împotriva Ucrainei s-ar încheia brusc, permițând astfel regimului de la Moscova să înceapă producția de tehnică și armament, nu pentru ca aceasta să fie redirecționată către trupele care participă la invadarea Ucrainei. În acest moment complexului militar-industrial rusesc e orientat pe acoperirea pierderilor din Ucraina și a rezervei militare.

Concluzia, corectă de altfel a publicației ucrainene, este că o încetare a războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei în prima jumătate a anului 2025 e deja complet nerealistă.

În orice caz raportul IISS Cifra de bază indicată de cercetătorii IISS subliniază că Europa va trebui să cheltuie suplimentar 1 trilion de dolari - incluzând mentenanța și cilul de viață al tehnicii militare - pentru a acoperi acele capacități pe care anterior le asigurau Statele Unite, respectiv forțele terestre, armamentul cu rază lungă de acțiune, aviația și serviciile de informații.

 

Ucraina e un adevărat cimitir de tancurile rusești și tehnică grea rusă

 

3. Tanc ruses... (tanc-t-90m-distrus-de-armata-ucraineana_99761500.jpg)

Tanc rusesc T-90M avariat pe linia frontului din Ucraina

Până să se ia la „trântă” cu NATO în Europa, Rusia are probleme mari în Ucraina unde a pierdut tehnică grea la scară industrială, analize asupra cărora și DefenseRomania s-a aplecat în cei mai bine de trei ani de război de agresiune împotriva Ucrainei.

La începutul invaziei numărul tancurilor rusești din cu care ocupantul a atacat era estimat la 2.500-2.600 de unități, excluzând echipamentele autoproclamatelor Republici Donețk și Luhansk.

Analiștii reputatului portal Oryx au publicat un raport în aprilie 2023, citat și de publicația noastră, conform căruia armata rusă a „lăsat” în Ucraina 10.004 de unități de echipament militar, inclusiv 1.950 de tancuri. 

Pe de altă parte un studiu publicat la începutul acestui an de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra, arată că Rusia ar fi pierdut de la începutul conflictului cu Ucraina aproximativ 3.000 de tancuri de diferite tipuri, adică aproape toate blindatele de care dispunea la declanșarea ostilităților.

CITEȘTE ȘI: De la superputere, la putere regională. Hossu: Dacă Rusia nu va ieși rapid din „cimitirul de tancuri” din Ucraina va fi depășită de Polonia la numărul de tancuri și obuziere

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel