Cât costă un F-35. Vești proaste pentru viitorii clienți, deși perspectiva privind achiziția de către România rămâne îndepărtată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane americane de tip F-35 Lightning II, la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania
Avioane americane de tip F-35 Lightning II, la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania

După o perioadă în care prețul aeronavelor de generația a V-a F-35 Lightning II au scăzut, producătorul Lockheed Martin anunță că urmează o creștere a prețurilor aeronavelor.

Cei de la Defense News au efectuat un reportaj la începutul acestei luni în Fort Worth, Texas, la facilitatea de producție a F-35.

Problemele cauzate de pandemie, de forța de muncă și de lanțul de aprovizionare au afectat industria de armament, inclusiv Lockheed Martin.

F-35 Lightning II este un proiect internațional. Un exemplu relevant în care pandemia a afectat producția e faptul că BAE Systems, compania britanică care produce fuzelajul avioanelor, a întâmpinat restricții în Marea Britanie mai severe decât cele din SUA, fapt care a dus la întârzieri privind producția.

În prezent gigantul american își revine după șocul cauzat de pandemia de COVID-19.

Anul trecut Lockheed a livrat 142 de avioane F-35, depășind cu trei avioane obiectivul său anual. În 2022 compania va livra între 148 și 153 de F-35, iar în 2023 se așteaptă ca rata de producție să fie aproximativ la fel.

 

Cât costă un F-35. Vești proaste pentru viitorii clienți ai aeronavelor de generația a V-a

 

2. -imagine fara descriere- (f135-engine_63907_77505900.jpg)Producție F-35 Lightning II

Edward Smith, unul din directorii Lockheed Martin, a precizat sursei citate că în următoarea perioadă prețul F-35 va urca.

De precizat că prețul pe unitate a unui F-35 a scăzut constant în ultimii ani.

Costul unui F-35A - cea mai populară versiune - a scăzut constant de la 89 de milioane de dolari la aproximativ 78 de milioane de dolari.

Azi, prețul unui F-35 e de aproximativ 78 de milioane de dolari.

Doar că pandemia, rata inflației care a explodat la nivel mondial și noile tehnologii care vor fi integrate pe F-35 Lightning II vor duce la creșterea prețului pentru avioane.

Edward Smith nu a precizat însă cu cât se așteaptă să crească prețul F-35, spunând doar că prețul pe unitate va înregistra o „mică creștere”.

Viitoarele F-35 vor dispune de o serie de upgrade-uri ale sistemelor hardware și software care vor aduce îmbunătățiri ale afișajelor, dar vor îmbunătății și nivelul de procesare și memoria aeronavei.

F035 va putea stoca și procesa mai multe date, iar toate aceste modernizări vor reprezenta „coloana vertebrală” a versiunii Block 4.

Versiunea Block 4, așteptată undeva prin 2026, va include o capacitate mai mare de transport a armamentului, un sistem mai performant de identificare a țintelor, dar și sisteme de ultimă generație de război electronic.

 

România și F-35. Perspectivele privind achiziția sunt încă îndepărtate

 

3. Machetă a ... (f-35-romania-2-copy_94027300.jpg)Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

România are ca obiectiv achiziția de F-35 Lightning II, cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate anul acesta din Norvegia urmând să fie perioada de tranziție către F-35.

Perspectivele privind achiziția de F-35 sunt însă destul de îndepărtate, astfel încât discuția privind mărirea prețului aeronavelor nu e relevantă în cazul țării noastre.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

De-a lungul timpului, oficiali ai Ministerului Apărării Naționale, cât și Klaus Iohannis, președintele României, au făcut referiri la programul de înzestrare cu F-35 Lightning II, de fiecare data orizontul de timp fiind în jurul anului 2030.

F-35 Lightning II în România / MApN

Nu s-a spus niciodată în mod clar dacă 2030 e un orizont de timp în care se dorește semnarea contractului sau începerea negocierilor. Dacă 2030 înseamnă semnarea contractului, atunci cel mai probabil undeva pe la jumătatea anilor 2030 am avea și primele F-35. Dacă înseamnă începerea negocierilor, perioada va fi mai mare. În orice caz, situația e dinamică și va fi influențată mult de factorul financiar al României și de evoluțiile viitoare.

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel