SUA clarifică: Nu e nevoie de rachete ATACMS pentru ca HIMARS ucrainene să lovească Crimeea - teritoriul ucrainean ocupat de Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
HIMARS / Facebook - Armata SUA, Aaron Ellerman
HIMARS / Facebook - Armata SUA, Aaron Ellerman

Sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, furnizate de Statele Unite permit armatei ucrainene să lovească ținte de pe tot câmpul de luptă, înclusiv din Crimeea.

Adjunctul secretarului adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, Laura Cooper , a anunțat acest lucru la un briefing de presă.

Reprezentantul Pentagonului a subliniat încă o dată că Crimeea este teritoriu ucrainean.

„Estimăm că folosind rachete GMLRS pe care le au în dotare pentru sistemele HIMARS, al căror număr suplimentar îl vom furniza în noul pachet de asistență militară, ucrainenii pot lovi majoritatea țintelor de pe câmpul de luptă. Ei pot atinge majoritatea obiectivelor, inclusiv în Crimeea ”, a spus Cooper.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.

Însă sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km. 

În același timp, Pentagonul a mai remarcat că Statele Unite consideră că este mai oportun să transfere tancuri sovietice, mai degrabă decât occidentale, în Ucraina.

Reamintim că președintele american Joe Biden a semnat legea privind continuarea finanțării. Documentul include asistență financiară suplimentară pentru Ucraina. Ulterior, Biden a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

Se cunoaște câte sisteme HIMARS au fost trimise în Ucraina, ca parte a ajutorului militar al SUA.

Statele Unite sunt gata să aloce 1,5 miliarde de dolari pe lună Ucrainei până la sfârșitul războiului pentru a-și susține finanțele și, de asemenea, vor să convingă Uniunea Europeană să aloce sume similare, scrie Bloomberg.

Potrivit surselor Bloomberg, aliații discută despre crearea unui mecanism de ajutor mai regulat, care va ajuta la menținerea economiei Ucrainei pe linia de plutire fără crize de numerar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel