Bombardamente Gaza. Israel, în premieră, din virtual în real

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Pentru prima dată în istoria cunoscută a răspunsurilor kinetice, un atac cibernetic a fost reprimat printr-un bombardament fizic. Atacului din virtual i s-a răspuns în real. Situația a fost anunțată de către armata israeliană pe Twitter.

Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au lansat un atac fizic asupra Hamasului, în răspuns imediat la un presupus asalt cibernetic. IDF a lovit o clădire din Fâșia Gaza cu o rachetă, după ce a afirmat că de la respectiva locație operatorii cibernetici ai Hamas au atacat spațiul cibernetic al Israelului. Anunțul a fost făcut de către IDF prin Twitter: "Am blocat o încercare de ofensă cibernetică a Hamas împotriva țintelor israeliene. În urma operației noastre de apărare cibernetică, am vizat o clădire unde lucrează operatorii cibernetici ai Hamasului. HamasCyberHQ.exe a fost eliminat. "

 

Răspunsul Israelului, o modificare majoră a tacticilor militare

 

Este o noutate atât tactică cât și strategică. Un atac virtual la adresa Israel a fost stopat prin bombardarea în mod real a sitului de unde a fost declanșat atacul. Iar această acțiune reprezintă depășirea unei frontiere psihologice. Astfel, dacă până acum, luptătorii virtuali se considerau apărați de anonimitatea dată de către spațiul cibernaetic, iată că prin identificare locației fizice a acestora, devin ținte reale pentru statul pe care îl atacă. Răspunsul israelian reprezintă și o modificare majoră a tacticilor militare folosite în cadrul războiului cibernetic care are loc peste tot în lume.

Dacă pentru un stat războiul virtual este o prezența constantă și o amenințare cât se poate de reală, pentru utilizatorul simplu de internet, totul pare doar o poveste. În realitate, odată cu creșterea numărului de amenințări cibernetice, mai ales a celor sponsorizate de către actori statali, transferul răspunsului kinetic din virtual în spațiul real devine din ce în ce mai mult un instrument de război fizic.

În ultimii ani cu toții am fost martorii unui adevărat potop de atacuri cibernetice sponsorizate de actori state, fenomen care a dus la schimbarea modelului clasic de răspuns. Războiului s-a schimbat, de la cel fizic la cel online iar acest fapt a dus la contramăsuri care, până mai ieri erau limitate la granițele spațiului virtual. Această problema a fost pusă în discuție la nivel mondial luna trecută, în aprilie, când Marea Britanie și SUA au făcut front comun împotriva atacurilor cibernetice ale Rusiei, acuzată de o pletoră de actiuni cibernetice ostile asupra companiilor și consumatorilor occidentali.

Ca atare trebuie să ne așteptăm la o și mai mare solidarizare internațională alături de o serioasă înăsprire a răspunsurilor la adresa amenințărilor virtuale. Răspunsuri care vor deveni din ce în ce mai reale și mai fizice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel