Belarusul ar fi refuzat să cumpere sisteme de rachete ruseşti S-400

S.I. Catalin / 27 feb 2020 / 18:05

Belarusul, din câte se pare, nu dorește să achiziţioneze, nici măcar gratis, sistemele de rachete antiaeriene S-400 (SAM) fabricate de Rusia. Informaţia a fost făcut publică de mai multe publicaţii mass-media din Rusia şi Belarus care citau ca sursă o analiză publicată pe portalul chinez Sohu.

Naviny, un cotidian din Belarus, precizează că la sfârșitul lui 2019, Rusia și-a anunțat intenția de a oferi Belarusului sisteme S-400, ca parte a creării Sistemului Unificat de Apărare Antiaeriană a statelor membre CSI. Cu toate acestea, Belarusul ar fi refuzat să plaseze sisteme de apărare aeriană S-400 rusești pe teritoriul său.

În primul rând, se crede că, Belarusul a refuzat dislocarea unor noi sisteme de apărare aeriană ruseşti de teamă că Washingtonul ar putea impune noi sancţiuni economice Minskului. În al doilea rând, ar afecta intenţiile Belarusului de a stabili o cooperare cu Statele Unite în domeniul energiei, din cauza refuzului Rusiei de a-i furniza petrol la prețuri mai reduse, a spus.

Totuşi, cotidianul Naviny atrage atenţia ca la o analiză mai atentă reies o serie de inexactități și contradicții logice în raportul realizat de portalul chinez Sohu.

Astfel, conducerea politico-militară din Belarus, din 2007 și până în prezent, a căutat să cumpere din Rusia mai multe rachete antiaeriene, mult mai avansate decât vechile S-300 pe care le are deja în dotare.

Însă reprezentanții oficiali ai complexului militar-industrial și ai Ministerului rus al Apărării au declarat în repetate rânduri că, din cauza lipsei de capacități de producție, nu dispune de suficiente sisteme S-400 pentru a echipa armata rusă. Iar livrările chiar și către statele aliate sunt posibile numai după satisfacerea deplină a nevoilor propriilor forțe armate.

Belarus este împotriva prezenței specialiștilor militari ruși pe teritoriul său. Belarusul ar fi de acord cu un acord pentru achiziționarea unor sisteme S-400, cu condiţia ca aceste sisteme să fie operate de militari bieloruşi, altfel negocierile nu vor continua.

Experții militari consideră, de asemenea, că Belarus este o țară mică și nu are nevoie de sisteme S-400. Belarus a implementat sisteme S-300 care sunt suficient pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy