Naviny, un cotidian din Belarus, precizează că la sfârșitul lui 2019, Rusia și-a anunțat intenția de a oferi Belarusului sisteme S-400, ca parte a creării Sistemului Unificat de Apărare Antiaeriană a statelor membre CSI. Cu toate acestea, Belarusul ar fi refuzat să plaseze sisteme de apărare aeriană S-400 rusești pe teritoriul său.
În primul rând, se crede că, Belarusul a refuzat dislocarea unor noi sisteme de apărare aeriană ruseşti de teamă că Washingtonul ar putea impune noi sancţiuni economice Minskului. În al doilea rând, ar afecta intenţiile Belarusului de a stabili o cooperare cu Statele Unite în domeniul energiei, din cauza refuzului Rusiei de a-i furniza petrol la prețuri mai reduse, a spus.
Totuşi, cotidianul Naviny atrage atenţia ca la o analiză mai atentă reies o serie de inexactități și contradicții logice în raportul realizat de portalul chinez Sohu.
Astfel, conducerea politico-militară din Belarus, din 2007 și până în prezent, a căutat să cumpere din Rusia mai multe rachete antiaeriene, mult mai avansate decât vechile S-300 pe care le are deja în dotare.
Însă reprezentanții oficiali ai complexului militar-industrial și ai Ministerului rus al Apărării au declarat în repetate rânduri că, din cauza lipsei de capacități de producție, nu dispune de suficiente sisteme S-400 pentru a echipa armata rusă. Iar livrările chiar și către statele aliate sunt posibile numai după satisfacerea deplină a nevoilor propriilor forțe armate.
Belarus este împotriva prezenței specialiștilor militari ruși pe teritoriul său. Belarusul ar fi de acord cu un acord pentru achiziționarea unor sisteme S-400, cu condiţia ca aceste sisteme să fie operate de militari bieloruşi, altfel negocierile nu vor continua.
Experții militari consideră, de asemenea, că Belarus este o țară mică și nu are nevoie de sisteme S-400. Belarus a implementat sisteme S-300 care sunt suficient pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.