Belarusul ar fi refuzat să cumpere sisteme de rachete ruseşti S-400

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Belarusul, din câte se pare, nu dorește să achiziţioneze, nici măcar gratis, sistemele de rachete antiaeriene S-400 (SAM) fabricate de Rusia. Informaţia a fost făcut publică de mai multe publicaţii mass-media din Rusia şi Belarus care citau ca sursă o analiză publicată pe portalul chinez Sohu.

Naviny, un cotidian din Belarus, precizează că la sfârșitul lui 2019, Rusia și-a anunțat intenția de a oferi Belarusului sisteme S-400, ca parte a creării Sistemului Unificat de Apărare Antiaeriană a statelor membre CSI. Cu toate acestea, Belarusul ar fi refuzat să plaseze sisteme de apărare aeriană S-400 rusești pe teritoriul său.

În primul rând, se crede că, Belarusul a refuzat dislocarea unor noi sisteme de apărare aeriană ruseşti de teamă că Washingtonul ar putea impune noi sancţiuni economice Minskului. În al doilea rând, ar afecta intenţiile Belarusului de a stabili o cooperare cu Statele Unite în domeniul energiei, din cauza refuzului Rusiei de a-i furniza petrol la prețuri mai reduse, a spus.

Totuşi, cotidianul Naviny atrage atenţia ca la o analiză mai atentă reies o serie de inexactități și contradicții logice în raportul realizat de portalul chinez Sohu.

Astfel, conducerea politico-militară din Belarus, din 2007 și până în prezent, a căutat să cumpere din Rusia mai multe rachete antiaeriene, mult mai avansate decât vechile S-300 pe care le are deja în dotare.

Însă reprezentanții oficiali ai complexului militar-industrial și ai Ministerului rus al Apărării au declarat în repetate rânduri că, din cauza lipsei de capacități de producție, nu dispune de suficiente sisteme S-400 pentru a echipa armata rusă. Iar livrările chiar și către statele aliate sunt posibile numai după satisfacerea deplină a nevoilor propriilor forțe armate.

Belarus este împotriva prezenței specialiștilor militari ruși pe teritoriul său. Belarusul ar fi de acord cu un acord pentru achiziționarea unor sisteme S-400, cu condiţia ca aceste sisteme să fie operate de militari bieloruşi, altfel negocierile nu vor continua.

Experții militari consideră, de asemenea, că Belarus este o țară mică și nu are nevoie de sisteme S-400. Belarus a implementat sisteme S-300 care sunt suficient pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel